Problemi isporuke

EU poručuje proizvođačima cjepiva: Držite se svoje riječi

Svijet, željan obnove gospodarstva i putovanja, pozdravio je izuzetno brzi razvoj cjepiva kao najbolju priliku za zaustavljanje pandemije koja je odnijela više od 2,1 milijun života.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 01. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa je pozvala u utorak farmaceutske tvrtke da se drže dane riječi glede isporuke cjepiva protiv koronavirusa u jeku niza smanjenja isporuka i kašnjenja, dok se ruše nade u brzo suzbijanje pandemije.

Svijet, željan obnove gospodarstva i putovanja, pozdravio je izuzetno brzi razvoj cjepiva kao najbolju priliku za zaustavljanje pandemije koja je odnijela više od 2,1 milijun života.

Međutim, cijepljenje u EU-u sporo se odvija u usporedbi s nekim drugi zemljama i nailazi na probleme, posebice zbog zastoja u lancu opskrbe.

AstraZeneca, koja je razvila svoje cjepivo zajedno sa Sveučilištem u Oxfordu, rekla je Europskoj uniji da ne može ispuniti dogovorene ciljeve isporuke do kraja ožujka. Pfizer je priopćio da će doći do privremenog usporavanja opskrbe od kraja siječnja do početka veljače.

"Europa je uložila milijarde kako bi pomogla razviti prva svjetska cjepiva protiv COVID-19 kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na virtualnom sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

"A sada ih tvrtke moraju isporučiti. One moraju poštovati svoje obveze."

Zemlje članice EU-a mogle bi izvesti AstraZenecu pred sud zbog kršenja ugovora o opskrbi ako ne bude poštovala plan isporuke, rekao je šef latvijske diplomacije Edgars Rinkevics.

"Ta se mogućnost treba razmotriti i koordinirati među članicama EU-a", rekao je ministar Reutersu preko svog glasnogovornika.

Svaka država članica EU-a ima odvojeni ugovor o opskrbi s tvrtkom.

Njemački ministar zdravstva podržao je prijedloge EU-a o uvođenju ograničenja na izvoz cjepiva protiv COVID-19, izjavivši da Europa treba imati svoj "pravedni udio".

"Mogu shvatiti da ima problema u proizvodnji, ali to onda mora pogoditi sve jednako", rekao je ministar zdravstva Jens Spahn televiziji ZDF, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close