Suzbijanje epidemije

EU odobrio 230 milijuna eura za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa

Lenarčič je kazao da su slučajevi zaraze koronavirusom potvrđeni u 29 zemalja i da je riječ o virusu od čijih posljedica je preminulo blizu 2.600 zaraženih.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 02. 2020. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija odobrila 230 milijuna eura za pomoć u borbi za suzbijanje širenja opasnog koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesar Europske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič i komesarka za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides održali su konferenciju na kojoj su novinare u Bruxellesu informirali o širenju koronavirusa u svijetu.

Lenarčič je kazao da su slučajevi zaraze koronavirusom potvrđeni u 29 zemalja i da je riječ o virusu od čijih posljedica je preminulo blizu 2.600 zaraženih.

On je kazao da je sada svima jasno koliko je ispravan bio apel kojeg je EU prošli tjedan uputio članicama za poduzimanje mjera protiv širenja tog virusa.

"Članice EU trebaju koordinirano i jedinstveno djelovati. Nema više sumnje u to da Covid-19 predstavlja globalni problem. Cijeli svijet mora surađivati", kazao je Lenarčič.

Ističući kako su vlasti Italije brzo reagirale nakon pojave koronavirusa u toj zemlji, Lenarčič je kazao da Italija ima pouzdanu infrastrukturu i dosta iskustva na tom polju.

"EU je odobrio paket pomoći za borbu protiv širenja koronavirusa u iznosu od 230 milijuna eura", kazao je Lenarčič i dodao da će dio sredstva biti proslijeđen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a dio za istraživanja koja provode članice.

Na upit hoće li biti ponovo uspostavljene granične kontrole u zemljama Schengen zone, Lenarčič je kazao da će o tome odlučivati članice te zone. Dodao je da SZO i ECDC do sada nisu izdavali upozorenja za restrikcije u kretanju ljudi.

Komesarka Kyriakides kazala je da virusi ne poznaju nikakve granice, a da je prioritetna zadaća svake vlasti da zaštiti svoje građane.

Ističući kako je rukovodstvo Europske unije u kontaktu s vlastima Italije, Kyriakides je kazala da je Europska komisija spremna pomoći svakoj članici u kojoj se pojavi koronavirus.

"Neophodno je da ne dozvolimo širenje panike i dezinformacija. Trebamo djelovati jedinstveno, koordinirano i usklađeno", poručila je Kyriakides.

Kopirati
Drag cursor here to close