Dim

E-cigarete potiču depresiju

U 44 posto slučaja kod pušača e-cigareta zamijećeni su cirkulatorni problemi, 30 posto veći rizik od moždanog udara te 10 posto veći rizik od razvoja koronarne bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 03. 2019. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

E-cigarete povećavaju rizik od srčanog udara i razvoja depresije, pokazali su rezultati nove studije predstavljeni na nedavno održanoj godišnjoj konferenciji Europskoga kardiološkog društva u Londonu, piše Hina.

Istraživanje koje je vodio dr. Mohinder Vindhyal, docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Kansas u Wichiti, pokazalo je da je rizik od srčanog udara kod pušača e-cigareta veći za 55 posto u odnosu na nepušače.

Usto su u 44 posto slučaja kod pušača e-cigareta zamijećeni cirkulatorni problemi, 30 posto veći rizik od moždanog udara te 10 posto veći rizik od razvoja koronarne bolesti.

Dosad nismo znali puno o tomu na koji način e-cigarete mogu utjecati na zdravlje srca, a najnoviji bi podaci mogli biti "poziv na buđenje", osobito mladim ljudima, rekao je dr. Vindhyal, podsjetivši da danas postoji više od 460 brandova e-cigareta i više od 7700 raznih okusa.

Električne cigarete, zvane i "parilice" i "pučkalice", spravice su na bateriju koje simuliraju iskustvo tradicionalnog pušenja cigareta. "Zdravije" su od cigareta, no na vidjelo izlazi sve više njihovih loših strana. Uređaji ispuštaju isparavani nikotin koji, umjesto da ga korisnik udahne, jednostavno zadrži u usnoj šupljini i ispuhne.

U najvećoj dosad provedenoj studiji o zdravstvenim posljedicama e-pušenja, ustanovljeno je i da su, u usporedbi s nepušačima korisnici električne cigarete, uz rizike od povećanog srčanog i moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i problema s cirkulacijom, u dvostruko većoj mjeri izloženi razvoju depresije, tjeskobe i ostalih emocionalnih poremećaja.

Istraživanje je provedeno tijekom trogodišnjeg razdoblja na 94.467 ispitanika. Znanstvenici tvrde da je posebno ugrožena mlađa populacija.

"Pušenje cigareta bez sumnje je opasnije od pušenja elektroničkih cigareta, no to ne znači da je e-cigareta sigurna, osobito kada su posrijedi nabrojeni zdravstveni rizici", kazao je dr. Vindhyal.

Istaknuo je da je potrebno provesti dodatna istraživanja, no provedena studija upućuje na povezanost između bilo koje vrste pušenja i negativnih zdravstvenih posljedica pa on i njegovi kolege smatraju da je najbolje što pojedinac može napraviti za vlastito zdravlje - u potpunosti prestati uživati u duhanskim proizvodima bilo koje vrste.

Kopirati
Drag cursor here to close