Sezona gripe

DZ Mostar dao smjernice: Izbjegavajte dolazak u ambulante osim ako je to nemoguće

''Uz sezonu gripe koja je na vrhuncu imamo novonastalu situaciju u regiji vezanu za korona virus odnosno COVID-19 bolest. Stoga šaljemo par uputa za stanovništvo, ponajprije za korisnike usluga zdravstvene zaštite Doma zdravlja Mostar''
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2020. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svrhu objektivnog, ali i nužnog informiranja javnosti, Dom zdravlja Mostar izdao je smjernice i preporuke vezane za sezonu gripe.

''Uz sezonu gripe koja je na vrhuncu imamo novonastalu situaciju u regiji vezanu za korona virus odnosno COVID-19 bolest. Stoga šaljemo par uputa za stanovništvo, ponajprije za korisnike usluga zdravstvene zaštite Doma zdravlja Mostar'', navode u svom priopćenju.

Preporuke:

1. Izbjegavajte dolazak u ambulante osim ako je to nemoguće. Svaki boravak u zajedničkim prostorijama duže vremena povećava šansu za infekciju virusom gripe.

2. Svi pacijenti sa povišenom temperaturom, bez obzira na razlog febrilnosti, dužni su se telefonski naručiti na pregled svom izabranom liječniku te dati točne informacije o svom zdravstvenom stanju, ponajprije informacije u putovanju u epidemijom korona virusom pogođena područja u zadnjih 14 dana ili kontakt sa osobom koja je putovala u rizična područja (NR Kina, Italija, Južna Koreja, Iran).

3. Svi kronični pacijenti su ugrožena skupina za infekciju virusom gripe i stoga se preporuča tim pacijentima da sve što je moguće i ne zahtijeva direktan kontakt i/ili pregled liječnika obavljaju telefonski.

4. Održavajte minimum od jednog metra udaljenosti od pacijenata koji imaju očite simptome infekcije.

5. Redovno održavajte higijenu dišnih puteva te ruku. Češće pranje ruku toplom vodom i sapunom ili korištenje sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola je jedna od najvažnijih mjera prevencije infekcije virusom gripe.

6. Kašljite i kišite u lakat ruke ili u papirnatu maramicu koju poslije propisno odlažete.

7. Do sada nema potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom u HNŽ i nema medicinske opravdanosti dolaziti na preventivne preglede da se isključi postojanje infekcije korona virusom.

8. Uz prava pacijenata, postoje i dužnosti pacijenata od kojih je jedna od najvažnijih briga o svom zdravlju kako bi se olakšala briga o zdravlju u zajednici.

Preporuke su podložne promjenama u slučaju izmjene epidemiološke situacije u regiji i HNŽ. Svi pacijenti kojima je život ugrožen ili je potrebna neodložna pomoć liječnika se javljaju uobičajeno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close