Moguće je!

Dva sata igranja videoigara sagorijeva kalorija kao tisuću trbušnjaka

Gameri koji profesionalno igraju videoigre u prosjeku troše 210 kcal na sat, pokazao je eksperiment tvrtke Stakester koja omogućava igranje igara za novac. Žene pritom troše više kalorija nego muškarci.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 08. 2021. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igranje videoigara podrazumijeva sjedenje za računalom ili konzolom, pa se generalno ne smatra pretjerano velikom fizičkom aktivnošću.

Naprotiv, mnogima je asocijacija na sjedenje i igranje isključivo debljanje, no da to ne mora biti tako (ako se ne konzumira fast food i slična hrana), pokazalo je istraživanje tvrtke Stakester.

Oni se inače bave profesionalnim igranjem, pa su svoje klijente povezali na uređaje koji im prate fizičku aktivnost, primarno otkucaje srca i znojenje, za vrijeme igranja.

Ovo je istraživanje pokazalo kako se za vrijeme igranja itekako sagorijevaju kalorije. U prosjeku ispitanici su u jednom satu igranja sagorjeli između 210 i 236 kcal, s time da su žene trošile više kalorija nego muškarci.

U konačnici podaci su pokazali da u dva sata igranja dinamičnih igara kao što su FIFA ili Warzone muškarci sagorijevaju u prosjeku 420, a žene 472 kilokalorije, što je otprilike ekvivalentno fizičkom naporu pri izvođenju oko tisuću trbušnjaka.

Tom Fairey, osnivač i direktor Stakestera, poručio je kako njima nije bilo iznenađenje da se tijekom igranja sagorijevaju kalorije, ali ih je iznenadila količina utrošene energije kod igrača.

Istraživanje je provedeno na 50 igračica i igrača koji su po dva sata neprekidno igrali FIFA-u i Warzone.

Za usporedbu možemo uzeti hodanje, prilikom kojeg ljudi u prosjeku također sagorijevaju od 210 do 360 kcal na sat, javlja Zimo.

Ako ćemo gledati usporedbu s unosom kalorija, onda treba znati da za sagorijevanje jednog pojedenog Big Maca (257 kcal) treba aktivno igrati videoigre nešto duže od sat vremena.

No, za one koji bi htjeli na ovaj način mršavjeti – upozorenje.

Pretjerano opsesivno-kompulzivno igranje, slabija samokontrola i davanje prioriteta igranju nad drugim aktivnostima može se okarakterizirati i kao ovisnost. Ovaj oblik ovisnosti (gaming disorder) 2019. godine službeno je klasificirala Svjetska zdravstvena organizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close