Dom zdravlja Mostar

Drive-in testiranje u Mostaru: U sat vremena 260 uzoraka

Automobili su se svrstavali u dva reda te je 5 timova Higijensko-epidemiološke službe uzimalo uzorke.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 10. 2020. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stranici Doma zdravlja Mostar, objavljeno je da je današnje testiranje proteklo izuzetno učinkovito, s obzirom da je testirano 260 osoba.
 
''Automobili su se svrstavali u dva reda te je 5 timova Higijensko-epidemiološke službe uzimalo uzorke. Svih 260 uzoraka je uzeto u vremenskom razdoblju od 50 minuta što potvrđuje jako dobru organiziranost od strane Doma zdravlja Mostar, navodi se na Facebook stranici DZ Mostar, koje napominje da se testiranja na prisustvo SARS-CoV-2 virusa vrše na novoj lokaciji, odnosno na parkingu Franjevačke crkve po sustavu drive-in načina uzimanja uzoraka.

''Malu gužvu su stvorili oni koji su na testiranje došli čak sat vremena ranije te ovim putem želimo apelirati građanima da za to nema potrebe. Testiranja se odvijaju bez dužeg čekanja i nema potrebe za preuranjenim dolaskom'', napisano je na stranici.

 

 

Podsjetimo, iz Doma zdravlja Mostar jučer je za Bljesak.info rečeno kako se provode testiranja na osobama koji su pozitivni i koji su bili u kontaktu s pozitivnom osobom.

''Pacijenti koji su pozitivni ili oni koji su suspektni na COVID-19, pregledavaju se u posebnoj, izdvojenoj ambulanti, odnosno Febrilnom punktu u sklopu Izolatorija Doma zdravlja Mostar, što donekle predstavlja sigurnost za neometan rad i pružanje ostalih usluga u ovoj ustanovi'', rekla je jučer Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Kako se vrši liječnički nadzor pacijenata u izolaciji?

''Obveza je svakog pacijenta kojem je propisana izolacija, da se redovito javlja svome obiteljskom liječniku i izvješćuje ga o svojem stanju. Liječnik shodno stanju pacijenta organizira daljnji tijek praćenja i eventualnog liječenja. Po potrebi se obavljaju kućne posjete, a pacijenti sa težim simptomima se upućuju na dalju obradu u Febrilni punkt ili eventualno u Covid bolnicu'', kaže Popovac, dodajući:

''Želimo napomenuti da su, zahvaljujući dobroj organizaciji menadžmenta Doma zdravlja Mostar predvođenim ravnateljem Mariom Kordićem, naši obiteljski liječnici dostupni 24 sata na telefon, što je rijetka praksa bilo gdje u svijetu. Naručivanje i obrada u Febrilnom punktu se obavlja u istom danu, dostupnost kućnih posjeta COVID pozitivnih pacijenata je na visokoj razini i, vjerujemo, mnogo pristupačnija u odnosu na regiju. Organiziran je prijevoz težih pacijenata, kao i svih socijalno ugroženih i ranjivih skupina, do Febrilnog punkta, pregled i dijagnostika se vrše na jednom mjestu te u slučaju potrebe davanje intravenskih infuzija i prijevoz do kuće'', kazala je Popovac.

 

Brojke

Inače, u protekla 24 sata U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirano je 1182 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 288 i to: 176 iz Mostara, 56 iz Konjica, 24 iz Čitluka, 20 iz Čapljine i 12 iz Stoca.

Podsjetimo, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, koje smo jučer dobili, broj oporavljenih pacijenata od COVID-19 od početka pandemije u HNŽ od 17.03.2020. do danas, 27.10.2020 je 3092.

Prema stranici covid-19.ba ukupan broj osoba kod kojih je potvrđen Covid-19 od početka pandemije u ožujku je 5223, od ukupno urađenih 40931 testa. Ukupan broj umrlih u HNŽ-u je 56 od početka pandemije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close