Brojke

Dramatični porast slučajeva sifilisa u Europi

Od 2010. zabilježen je porast od 70 posto spolno prenosivih bolesti, pokazuje izvješće Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC)
Lifestyle / Zdravlje | 12. 07. 2019. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj slučajeva sifilisa u svijetu značajno je porastao tijekom proteklih deset godina i ta je bolest postala, prvi put od 2000., češća u nekim zemljama od novih slučajeva zaraze HIV-om, upozorili su u petak europski stručnjaci.

Od 2010. zabilježen je porast od 70 posto spolno prenosivih bolesti, pokazuje izvješće Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) a porast je potaknut spolnim odnosima bez zaštite i rizičnijim seksualnim ponašanjem homoseksualnih muškaraca.

"Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Europe rezultat je nekoliko faktora među kojima su spolni odnosi bez zaštite poput kondoma i održavanje odnosa s više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om", kaže Andrew Amato-Gauci, stručnjak ECDC-a za spolno prenosive bolesti.

Europsko izvješće usljiedilo je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca objavila da se oko milijun ljudi dnevno zarazi nekom spolno prenosivom bolesti.

Neliječeni sifilis prate teške komplikacije i kod žena i kod muškaraca uključujući mrtvorođenčad ili novorođenačke smrti i povećani rizik od zaraze HIV-om.

Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom svijeta u 2016. ECDC sa sjedištem u Stockholmu, koji prati zdravlje i bolesti u Europi objavio je da je više od 260.000 slučajeva sifilisa zabilježeno u 30 zemalja od 2007. do 2017. U 2017. broj novih slučajeva sifilisa dostigao je najviši broj s više od 33.000 prijavljenih slučajeva, prema ECDC-u.

To znači da je prvi puta od početka 2000-ih u Europi zabilježeno više novih sluačjeva sifilisa nego novih slučajeva zaraze virusom HIV-a koji uzrokuje AIDS. Problem varira od zemlje do zemlje pa se stopa više nego udvostručila u pet zemalja - Britaniji, Njemačkoj, Irskoj, Islandu i na Malti, ali se prepolovila u Estoniji i Rumunjskoj.

Gotovo dvije trećine novih slučajeva između 2007. i 2017. u kojima se znala seksualna orijentacija odnosilo se na homoseksualne muškarce, navodi ECDC i dodaje da su homoseksualni muškarci pridonijeli s 23 posto slučajeva a žene s 15 posto novih slučajeva. Omjer slučajeva otkrivenih među homoseksualnim muškarcima kretao se od manje od 20 posto u Latviji, Litvi i Rumunjskoj do više od 80 posto u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Brtianiji.

Amato-Gauci kaže kako se čini da je pad zabrinutosti zbog zaraze HIV-om među homoseksualnim muškarcima pridonio širenju zaraze. "Kako bismo preokrenuli trend moramo poticati ljude na stalno korištenje kondoma kako s novim tako i s usputnim partnerima", kaže on, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close