Zdravlje zuba u doba korone

Dr. Pehar: Nakon svih poduzetih mjera naši pacijenti znaju da su kod nas sigurni

U našoj ordinaciji je situacija sa zdravljem dobra. Sigurnost pacijenata smo podigli na jedan viši nivo nabavkom uređaja za sterilizaciju zraka u prostoriji. Radi se o uređaju koji sistemom UV lampi neutralizira 99% bakterija, virusa i gljivica.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 07. 2020. u 17:51 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatna arhiva / Stomatolog dr. Goran Pehar govori za Bljesak.info

Pandemija koronavirusa zaustavila je čovječanstvo neviđenom brzinom. Svi smo nekako zastali u pola koraka i nismo više bili sigurni u bilo što. Virus je svima bio nepoznanica, sad je to više nego evidentno, a nakon pola godine 'života' s njim, jedva da smo pametniji.

Ipak, život nije mogao tek tako (pre)stati, moralo se tražiti modalitete za koliko-toliko normalan život. Mnošto je još neodgovorenih pitanja, svakodnevno se moramo nositi sa životnim navikama i potrebama, brigom za zdravlje, brigom za svoje bližnje i s čime sve još ne.

Jedna od važnih stvari u našim životima je i briga za zdravlje naših zuba, a kako sve to funkcionira u doba korone, pitali smo stomatologa dr. Gorana Pehara, Mostarca koji ima privatnu stomatološku ordinaciju u Čapljini.

Autor ovog intervjua sve je radio u realnim uvjetima, odnosno prošao je svu proceduru koju u nastavku opisuje dr. Pehar, pregledao zube, očistio kamenac i na 'vlastitoj koži' prošao ispit posjeta zubaru u doba epidemije :).

Bljesak.info: Doktore Pehar, najprije ću Vas zamoliti da date savjete i upute kako se ponašati prilikom posjeta zubarskim ordinacijama u doba epidemije koronavirusa i kako se općenito ponašati u svakodnevnom životu da se što manje izlažemo riziku zaraze?

dr. PEHAR: Prilikom posjete stomatološkoj ordinaciji dovoljno je da se držite uputa koje svaka ordinacija daje svojim pacijentima. Kako smo se našli u specifičnoj situaciji onda imamo i specifičan pristup u radu sa pacijentim. Na stranicama ordinacija i putem medija smo nastojali obavijestiti pacijente da se naručuju isključivo telefonom gdje nam odgovaraju  na neka pitanja vezana za moguću izloženost korona virusu i tek onda dobiju termin. Napomenemo im da su u ordinaciju obavezni doći sa maskom i bez pratnje ako se ne radi o mlađim pacijentima. Nastojimo ne praviti gužvu naručivanjem, a pacijentima organiziramo termine da ne bude dugih čekanja u ordinaciji. U čekaonicu ne puštamo više od 2 pacijenta. Po dolasku pacijent sačeka pred vratima dok izađe asistentica, dezinficira obuću, izmjeri mu se temperatura bezkontaktnim toplomjerom i tek onda (ako nema temperature) ulazi u ordinaciju gdje se uputi na pranje i dezinfekciju ruku. U svakodnevnom životu je jako važno obratiti pažnju na osobnu higijenu. Redovno pranje ruka, dezinfekcija, ne boraviti u prostorima gdje je puno ljudi,što više vremena provoditi na otvorenom i čim se primijeti neki od simptoma bolesti odmah se javiti svom liječniku kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa.

Bljesak.info: Vi ste proteklih dana putem lokalnog internetskog portala u Čapljini uputili jedno priopćenje u vezi s Vašom ordinacijom i koronavirsusom. Zbog čega ste morali slati priopćenje i kakva je situacija u Vašoj ordinaciji po pitanju sigurnosti pacijenata?

dr. PEHAR: Nažalost, od korona virusa je obolio jedan moj kolega koji radi u Čapljini, a preziva se kao i ja... Netko je valjda krivo čuo i krenula je priča da sam ja bolestan... Zvali su me prijatelji, dobivao sam poruke da se držim, pacijenti su mi govorili da su mislili ne doći jer su čuli tu priču, neki su otkazivali iz nekih razloga stvarnih ili ne, ali sam pomislio da bi mi to moglo uticati na posao pa sam se morao oglasiti preko društvenih mreža i preko Čapljinskog portala. U našoj ordinaciji je situacija sa zdravljem još uvijek dobra, a sigurnost pacijenata smo podigli na jedan viši nivo nabavkom uređaja za sterilizaciju zraka u prostoriji. Radi se o uređaju koji sistemom UV lampi neutralizira 99% bakterija, virusa i gljivica. Svjesni smo da je u stomatološkoj ordinaciji mogućnost širenja neke infekcije putem aerosola puno veća pa smo odlučili tu mogućnost svesti na minimum kupovinom tog uređaja. Dezinfekcija instrumenata,radnih površina i sterilizacija su dignute na najviši nivo, a osoblje koristi jednokratne maske, rukavice, kape, pregače i obavezan vizir. U stomatološkim ordinacijama je uvijek bila veća mogućnost prenošenja infekcije zbog aerosola, zbog instrumenata koji su u direktnom kontaktu sa ustima i pljuvačkom pacijenta, ali su dezinfekcijska sredstva u stomatologiji toliko napredovala da je jako teško da se desi neki katastrofalan scenarij... naravno ako se ta sredstva ispravno koriste.

Foto: Privatna arhiva / dr. Pehar: Uvijek preporučujem pacijentima redovne kontrole, pranje zuba nakon jela i  skidanje kamenca po potrebi 3-4 puta godišnje

Bljesak.info: Koliko se izbijanje pandemije i ''veliko zatvaranje'' odrazilo na Vašu branšu i kakvo je stanje po pitanju Vaših usluga nakon ponovnog otvaranja zubarskih i liječničkih ordinacija?

dr. PEHAR: Nakon ovako restriktivnih mjera koje su uslijedile nakon proglašenja pandemije normalno je bilo očekivati da će i pacijenti imati jednu dozu straha prilikom dolaska u ordinaciju. Mi smo odmah krenuli sa jakim protumjerama u smislu kontroliranog prijema pacijenata (dezinfekcija obuće, ruku), potpune zaštite pacijenta i osoblja kako bi pacijent stekao sigurnost i opustio se u našoj ordinaciji. Nakon svih poduzetih mjera naši pacijenti znaju da su kod nas sigurni što im ulijeva povjerenje i vraća mir. Nastavili smo normalno pružati sve vrste naših usluga jednako kvalitetno jer kako god bilo mi moramo brinuti o zdravlju zuba naših pacijenata

Bljesak.info: Kakve su Vaše procjene o mogućim novim valovima virusa i kakve su nam šanse da se čovječanstvo jednoga dana vrati 'starom' načinu života?

dr. PEHAR: Teško je sada prognozirati kako i kada će sve završiti. Slušajući infektologe i njihove izjave, koje su često kontradiktorne i zbunjujuće, može se zaključiti koliko se o ovom virusu malo zna. On je tu i živjeti nam je s njim. Moramo se pridržavati svih mjera zaštite i vjerovati u struku da će pronaći neko rješenje.

Bljesak.info: Što se tiče Vas i Vaše ordinacije, evidentno je da uspješno radite i razvijate se. Pratite najnovija dostignuća u branši, uključeni ste u nastavni proces na sveučilištima. Kad Vas pitaju što je važno da bi se uspjelo u zubarskoj praksi, što obično naglašavate?

dr. PEHAR: Kako već kod nas kažu “jednom Mostarac, uvijek Mostarac“. Mostar je moj grad i uvijek sam to isticao. Život me malo odveo na drugu stranu,u drugu sredinu u kojoj sam se afirmirao kao stomatolog. Uvijek sam imao želju da na neki način pridonesem mom gradu kako su to radili i moji roditelji. Zbog toga mi je angažman na Stomatološkom fakultetu u Mostaru posebno drag. Upisao sam doktorski studij i baš nedavno sam promoviran u višeg asistenta. Radim sa studentima na kliničkim vježbama iz dva predmeta. Vratio sam se u svoj grad i educiram buduće doktore. Predivan osjećaj. Da bi se uspjelo u stomatološkoj praksi treba voljeti svoj posao i imati neki cilj... jedan od mojih ciljeva je bio ponuditi Mostaru, na neki način, moje znanje i stručnost, što ću sigurno raditi kroz programe sveučilišta. Stomatologija je živa nauka koja se konstantno razvija. Da bi održali neki nivo treba pratiti struku i najnovija dostignuća pokušati primijeniti u svojoj praksi.

Foto: Privatna arhiva / dr. Goran Pehar uspijeva biti redovan i u Čapljini i u Neumu

Bljesak.info: Ostavimo malo po strani stomatologiju… Kako živi jedan rođeni Mostarac u Čapljini i kako je došlo do toga da upravo započnete posao i pustite korijen u tom lijepom hercegovačkom gradu?

dr. PEHAR: U Čapljinu sam kao mali vrlo često dolazio. Uvijek mi se sviđao taj grad. Uredan, čist... Moja majka je rođena Čapljinka, ali je nakon rođenja vrlo brzo preselila u Mostar. Imam tu mnogo rodbine. Jedan zanimljiv podatak koji malo ko zna... mamin tetak je prvi čapljinski zubar. Po tome, ja nastavljam tradiciju stomatologije u ovom gradu. Lijep je život u Čapljini, a mi Mostarci se svugdje dobro uklopimo.

Bljesak.info: S obzirom na činjenicu da je Vaš pokojni otac, proslavljeni mostarski glumac Toni Pehar, bio umjetnička duša čitavim svojim bićem, kakav je Vaš odnos prema umjetnosti, čime se Vi bavite kad nemate u rukama zubarska kliješta i brusilicu?

dr. PEHAR: Moje cijelo djetinjstvo je vezano uz teatar. Odrastao sam u Narodnom pozorištu. Pisao sam zadaće u šminkeraju, tko nije bio na sceni, sa mnom bi radio domaći. Gledao bi probe predstava. To je za mene jedan prelijepi dio djetinjstva koji mi sada jako fali. Podizanje i spuštanje zavjese u kazalištu za mene je poseban trenutak...znam kako se glumci osjećaju pred predstavu a znam kako i nakon nje. Sve je to dio neke magije koju sam proživljavao zajedno sa glumcima. Kada nisam u stomatologiji bavim se onim čime me upravo moj otac inficirao-ribolovom. Kad ostavim one moje “bučne instrumente“ onda uzmem štap pa na more ili na rijeku. Lovim i uživam u tišini... Ribolov je odmor. Ako se nešto uhvati to je BONUS.

Foto: Privatna arhiva / " Ribolov je odmor. Ako se nešto uhvati to je BONUS".

Bljesak.info: Na kraju ću Vas zamoliti za kraći savjet i pojašnjenje zbog čega je od velike važnosti dentalna higijena, zdravlje zubi i što savjetujete ljudima po tom pitanju – na što je potrebno obratiti pažnju da bi se imalo zdrave lijepe zube?

dr. PEHAR: Dentalna higijena je od velike važnosti za opće zdravlje. Kad se čovjek posiječe ima duboku ranu i odmah ide da se to sanira, da mu ne bi infekcija ušla kroz kožu. Kad imamo pokvaren zub, to je isto otvoreni put za ulazak infekcije u organizam. Ljudi misle da je redovno pranje zuba dovoljno za zdrave i lijepe zube zaboravljajući na tvrde naslage (zubni kamenac) koji je rasadnik bakterija i od čega kreće dosta infekcija. Uvijek preporučujem pacijentima redovne kontrole, pranje zuba nakon jela i  skidanje kamenca po potrebi 3-4 puta godišnje. Redovnim pranjem zuba osim što zube čistimo od naslaga mi i masiramo zubno meso te ono ostaje zdravo što vizualno bolje ističe zdrave zube. Za kraj bih još dodao da se zubi uvečer peru za zdravlje, a ujutro za ljepotu.... dobro bi bilo da se barem toga držimo.

Kopirati
Drag cursor here to close