globalna kriza na pomolu?

D.R. Kongo: Pigmeji napali UN konvoj lukovima i strijelama!?

Lifestyle / Zdravlje | 30. 08. 2017. u 21:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naoružani lukovima i strijelama, Pigmeji u Demokratskoj Republici Kongo napali su jedan konvoj UN-a i pritom ozlijedili jednog vojnika.

Sve se dogodilo 23. kolovoza, navedeno je u izvješću Monsuco misije UN-a u Kongu (Monsuco - The United Nations Organization Stabilization Mission in the Democratic Republic of the Congo).

Glasnogovornik misije Serge Haag u Kinšasi je najoštrije osudio ovaj izgred.

Navodi se kako se ''policija'' pigmejskog naroda Twa ponašala vrlo agresivno, a vojnici s plavim kacigama vrlo su razumno reagirali, iako su ovlašteni za primjenu sile u slučaju vlastite ugroženosti.

Konvoj Monsucoa bio je u misiji procjene sigurnosne situacije u oblasti Tanganyika, navodi se.

Inače, Pigmeji nisu ni izbliza tako ''opasni'' za Ujedinjene nacije kao primjerice sjevernokorejski režim, jer još uvijek koriste lukove i strijele, kako za napad, tako i za obranu. Oni u Demokratskog Republici Kongo čine oko jedan posto stanovništva i jedan su od naroda koji nestaju.

Pigmeji se osjećaju građanima drugoga reda i bore se za svoja prava ''svim sredstvima''. Višecjevne bacače otrovnih strijela nemaju u svome ''naoružanju'' :)

UN je u ovoj afričkoj državi prisutan od 1999. godine, kako bi kontrolirali vrlo nemirno područje, a u zadnje vrijeme njihove jedinice broje 19.000 vojnika, policajaca i civilnih promatrača.

Kopirati
Drag cursor here to close