Donijeta odluka

Novi lijekovi na popisu Fonda solidarnosti FBiH

Sastavni dio ove odluke je, navode, Popis lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji mogu biti korišteni i na teret sredstava fonda solidarnosti Federacije BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 06. 2019. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada donijela je u četvrtak Odluku  o Popisu lijekova fonda solidarnosti FBiH koja se financira sredstvima fonda solidarnosti FBiH.

Sastavni dio ove odluke je, navode, Popis lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji mogu biti korišteni i na teret sredstava fonda solidarnosti Federacije BiH.

Na Popis lijekova uvršteni su lijekovi za terapiju malignih neoplazmi, za terapiju malignih neoplazmi s posebnim režimom propisivanja, imunosupresivi, lijekovi za liječenje hepatitisa C i B, za liječenje multiple skleroze, lijekovi u tretmanu hemodijalize, lijekovi za liječenje hemofilije, biološki lijekovi za liječenje upalnih bolesti debelog crijeva (Morbus Chron, ulcerozni kolitis), antiretrovirusni lijekovi, humani imunoglobulin i lijekovi za profilaksu respiratornog sincijalnog virusa, priopćeno je iz Vlade.

U Popis lijekova fonda solidarnosti uvršteni su i tuberkulostatici. Izuzetno, na Listu mogu biti uvršteni i lijekovi preporučeni kroz poseban program, za koji budu osigurana dodatna financijska sredstva federalnog fonda solidarnosti.

Preporučeni sadržaj posebnog programa ovih lijekova je sastavni dio ove odluke i sadrži lijekove koji se koriste isključivo prema posebnoj preporuci ordinirajućeg doktora medicine, specijaliste određene grane medicine, za odgovarajućeg pacijenta, uz točno utvrđenu indikaciju, način primjene, doziranje, te uz navedenu očekivanu potrebnu količinu lijeka i dužinu trajanja terapije.

Uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova preporučenih kroz sadržaj posebnog programa nakon preporuke ordinirajućeg liječnika, obavlja povjerenstvo za utvrđivanje prava korištenja ovih lijekova.

Korištenje lijekova s Popisa fonda solidarnosti obavlja se u skladu sa utvrđenim stručno-medicinskim uputama izdanim od strane federalnog ministra. Nakon donošenja ovih uputa uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova s Liste fonda solidarnosti obavlja povjerenstvo za utvrđivanje prava korištenja lijekova koju imenuje direktor Federalnog zavoda, uz prethodnu suglasnost federalnog ministra.

Izuzetno, Upravni odbor Federalnog zavoda može u medicinski opravdanom slučaju, a na prijedlog povjerenstva je za utvrđivanje prava korištenja lijekova, odobriti primjenu točno definiranih količina neophodnih lijekova za određen broj pacijenata, a koji se ne nalaze na Listi lijekova fonda solidarnosti, uz uvjet da se nabavka ovih lijekova financira od strane proizvođača lijeka u iznosu od 50 posto, a sufinancira iz sredstava federalnog fonda solidarnosti, bez obzira da li je lijek koji se financira po ovom režimu registriran u BiH ili ne.

U razlozima za donošenje ove odluke je navedeno da se Lista lijekova fonda solidarnosti donosi u skladu sa Zakonom o ljekarničkoj djelatnosti, kao i odredbama Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade Liste lijekova fonda solidarnosti FBiH, kao i korištenju lijekova s Liste lijekova fonda solidarnosti FBiH. Imajući u vidu da je važeća odluka iz ove oblasti više puta mijenjana u prilozima, bilo je potrebno donijeti cjelovitu novu odluku iz ove oblasti s prečišćenim prilozima, s ciljem njene lakše primjene, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Milijun za Transfuziju

Usvojenim Programom utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima, Vlada FBiH je Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH odobrila 1.125.000 KM.

Sredstva su namijenjena za sufinansiranje troškova Zavoda u 2019. godini koji nastaju obavljanjem djelatnosti propisanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o krvi i krvnim sastojcima, u dijelu koji, kao osnivač, financira Federacija BiH, priopćeno je iz Vlade.

Svrha programa je uspješno obavljanje djelatnosti Zavoda, primjena jedinstvenih standarda u prikupljanju, testiranju, preradi, čuvanju, izdavanju i upotrebi krvi i krvnih sastojaka, koordinacija aktivnosti u procesu transfuzijske medicine u FBiH, unaprjeđenje rada dijagnostičkih službi, te promocija i povećanje broja dobrovoljnih davatelja krvi.

Kopirati
Drag cursor here to close