Prijedlog zakona

Dom naroda podržao liječenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom

Također, zakonom su propisana tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 06. 2018. u 16:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Federalnog parlamenta na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojio je Prijedlog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je potrebno da odobri i Zastupnički dom da bi stupio na snagu. 

''Ovaj zakon prvi put uređuje jednu od usluga u sustavu zdravstva - medicinski potpomognutu oplodnju na način da je u potpunosti regulira, od sustava u kojem se obavlja do uvjeta pod kojima se obavlja pa do evidencija ili prekršajnih i kaznenih odredbi'', izjavila je novinarima pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera. 


U pogledu financiranja kazala je da i privatne zdravstvene ustanove su faktički u sustavu ukoliko su ugovorile svoje usluge sa zavodima zdravstvenog osiguranja pod uvjetima koje naši zakoni propisuju. 

''Dakle, ove usluge se mogu obavljati u javnom i privatnom sektoru, ali na način kako je to propisano zakonima u zdravstvu'', rekla je Bera navodeći da zdravstvena ustanova koja će obavljati navedenu oplodnju mora ispunjavati uvjete kadra, prostora i opreme, a zatim dobiti ovlaštenje od federalnog ministra zdravstva. 

Kada ima to ovlaštenje, onda ustanova može stupiti u ugovorni odnos sa zavodom zdravstvenog osiguranja. Detalji tog financiranja, kaže Bera, bit će posebnim propisom regulirani. 

Predloženim zakonom propisano je da na biomedicinski potpomognutu oplodnju pravo imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku ili izvanbračnoj zajednici, a nakon što su provedeni postupci utvrđivanja uzroka neplodnosti ili smanjenja plodnosti i otklanjanje tih uzroka stručnim savjetima, lijekovima ili kirurškim zahvatima. 

Pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno izvanbračnoj zajednici. Izuzetno, na prijedlog stručnog konzilija zdravstvene ustanove u kojoj se liječe bračni, odnosno izvanbračni partneri, a iz opravdanih zdravstvenih razloga, može se dati suglasnost na biomedicinski potpomognutu oplodnju i ženi nakon navršene 42. godine života. 

''Tijekom javnih rasprava od strane struke bilo je diskusija u pravcu smanjivanja granice te starosne dobi, jer zapravo se postotak uspješnosti značajno smanjuje s godinama. Postignut je konsenzus da ostane na starosnoj dobi od 42 godine s tim što zakon omogućava i izuzeće za žene starije od 42 godine ukoliko su određeni uvjeti zadovoljeni'', dodala je Bera. 

Također, zakonom su propisana tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu. 

Predviđeno je da u postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje bude dozvoljeno korištenje vlastitih spolnih stanica bračnih i izvanbračnih drugova, odnosno homologna oplodnja. 

''Zabranjeno je darivanje spolnih stanica i spolnih tkiva, te ljudskih embrija za primjenu postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje'', navodi se u obrazloženju prijedloga zakona kojeg je danas usvojio Dom naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close