Pravedniji model

Doktori za osobe s invaliditetom: Potreban socijalni model procjene invaliditeta

Aktualni medicinski model "ocjenjuje prvenstveno ono što osoba ne može, zbog čega je nepravedan".
Lifestyle / Zdravlje | 06. 02. 2018. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje osoba s invaliditetom "Bosanski doktori za osobe s invaliditetom", počelo je provoditi kampanju zagovaranja za usvajanje socijalnog modela procjene invaliditeta.

U BiH se trenutno primjenjuje medicinski model procjene invaliditeta, koji ne može poboljšati socijalno i ekonomsko uključivanje u društvo osoba s invaliditetom jer ne procjenjuje objektivne potrebe servisa podrške poput personalne asistencije, patronažne sestre, kućne njege, osobne invalidnine kao i mogućnosti pristupa tržištu rada osoba s invaliditetom.

Kako se navodi u priopćenju Udruženja Bosanski doktori s invaliditetom, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike, Dobrica Jonjić, kazao je za kampanju "Socijalni pristup procjeni invaliditeta" da je u Federaciji BiH "dominantno zastupljen medicinski pristup u ocjenjivanju invaliditeta, čak ne i po istim kriterijima, nego je presudno iz koje skupine osoba s invaliditetom dolazi - je li ratni vojni invalid, civilna žrtva rata ili neratni invalid".

Na primjer, prema važećem Pravilniku za procjenu invaliditeta u FBiH, za gubitak oka ili ekstremiteta, vojnoj osobi se procjenjuje 50 posto invaliditeta, a civilnim žrtvama 30 posto invaliditeta.

''Neratni invalidi materijalna davanja ostvaruju tek sa 90 i 100 posto utvrđenog invaliditeta, dok ratni vojni invalidi ostvaruju minimalna sredstva s 20 posto i više invaliditeta, dok civilna žrtva rata sa 60 posto i više invaliditeta. Mišljenja sam dakle da bi neratne invalide trebalo izjednačiti kako je nekada bilo, bar s civilnim žrtvama rata", rekao je direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Ivo Šandrk.

Jonjić je podsjetio da aktualni medicinski model "ocjenjuje prvenstveno ono što osoba ne može, zbog čega je nepravedan".

Jonjić je objasnio da je "prije godinu dana pokrenuta inicijativa da se izbriše taj oblik diskriminacije i da se usvoji jedinstven Pravilnik za ocjenjivanje tjelesnog oštećenja.

Video: 

 ''Doveli smo ovaj proces skoro do kraja, međutim, zbog nekih sumnji koje prema tom Pravilniku izražava braniteljska populacija, on nije ugledao svjetlo dana'', kazao je Jonjić.

Iz Udruženja Bosanski doktor s invaliditetom podsjećaju da je Bosna i Hercegovina 2010. godine ratificirala UN konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, zbog čega je također obavezna da primjeni servise podrške osobama s invaliditetom i usvoji jedinstven Pravilnik za procjenu invaliditeta.

Uz odgovarajuće servise podrške, što je i cilj socijalnog modela procjeni invaliditeta, svaka osoba s bilo kojom vrstom invaliditeta, može funkcionirati u društvu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close