Only the Breast

Dojilje prodaju mlijeko na internetu, stižu oštre kritike!

Vlasti upozoravaju da je prodaja mlijeka na internetu grozna
Lifestyle / Zdravlje | 12. 03. 2019. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / 

Majke  koje doje počele su putem interneta prodavati vlastito mlijeko. Takozvano “tekuće zlato” iznimno cijene čak i bodybuilderi koji za 30 mililitara izdojenog mlijeka izdvajaju deset kuna.

Neke majke otvoreno priznaju da su sretne što svoje mlijeko mogu prodavati i odraslim osobama, ali iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije poslali su oštru kritiku.

Mlijeko se pretvara u robu

''Ovo je grozno jer se majčino mlijeko pretvara u robu i pruža priliku prevarantima da ženama prodaju običnu vodu obojenu bijelom bojom'', poručili su.

Iako već duže vrijeme na Facebooku postoje grupe u kojima majke dijele svoje mlijeko onima koje ga nemaju, sada se pojavila i web stranicama na kojoj se može kupiti, ovisno o količini, već za deset kuna, a to je izazvalo zabrinutost zdravstvenih djelatnika koji smatraju da bi se ženama moglo prodavati krivotvoreno majčino mlijeko, prenosi Index.hr.

Tako na stranici Only the Breast mame mogu kupiti ili prodati svoje mlijeko na području Velike Britanije i SAD-a.

Oglasi

“Mame diljem svijeta vapile su za mjestom za kupnju i prodaju majčinog mlijeka i zato smo ga napravili. Čisto je, sigurno, pouzdano i jednostavno”, stoji na stranici.

Neke majke u oglasima se hvale da su diplomirale na Harvardu, a korisnice dolaze čak i iz Škotske.

“Zdrava sam 36-godišnjakinja koja je rodila vlastito dijete. Nikad se nisam drogirala i zdravo se hranim. Imam zalihu zamrznutog majčinog mlijeka koje moje dijete nikad neće uspjeti popiti”, stoji u oglasu jedne dojilje koja prodaje litru i pol mlijeka za 430 kuna.

“Opremu kojom se izdajam steriliziram nakon svake upotrebe, a mlijeko stavljam u čiste nove vrećice i zamrzavam. Ne smeta mi ako je mlijeko za bebu ili za odraslu osobu. Ako živite u blizini, možete ga sami preuzeti, a ako ga šaljem, kupac snosi troškove pakiranja i poštarine”, dodala je.

Rizik za zdravlje beba

U Glasgowu se nalazi Sveučilišna bolnica Queen Elizabeth u kojoj je smještena banka majčinog mlijeka, a sve dojilje se pregledavaju prije nego što se njihovo mlijeko prihvati. Koordinatorica te banke mlijeka, Debbie Barnett, upozorava da prodaja majčinog mlijeka predstavlja priliku za prevarante.

“Mlijeko kupljeno na internetu moglo bi predstavljati rizik za zdravlje beba. Ovo je zabrinjavajući trend. Ne znate što kupujete i budite oprezni”, rekla je i pojasnila da je zabrinjavajuć i podatak da žene koje su financijski nestabilne prodaju svoje mlijeko umjesto da njime hrane svoje bebe.

“Preporuka je da zbog sigurnosti sve majke koje žele donirati ili primiti mlijeko kontaktiraju svoju lokalnu donatorsku banku majčinog mlijeka kako bi bile sigurne da su provedene sve potrebne sigurnosne provjere”, izjavljuju iz Škotske agencije za hranu.

Kopirati
Drag cursor here to close