Rješenje

Dodika razočarala EU, cjepivo će tražiti od Rusa

''EU se nije snašla na početku pandemije, a nije se snašla ni sada, pa je to ozbiljan problem povjerenja u temeljna načela EU odnosno u njenu solidarnost'', kazao je Dodik.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 01. 2021. u 17:28 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u petak kako je razočaran nesposobnošću Europske unije da pravodobno osigura cjepivo protiv koronavirusa te je najavio kako će rješenje za taj problem tražiti u Rusiji.

''Razgovarao sam s važnim ljudima i Republika Srpska će u veljači dobiti 100 tisuća doza cjepiva od ruskih proizvođača'', kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu.

Dodao je kako je to logičan rezultat činjenice da postoji sve veći problem u nabavci cjepiva zapadnih proizvođača te da nema niti naznaka kada bi BiH mogla dobiti doze koje je od njih odavno naručila.

Dodik je problem s nabavkom cjepiova iskoristio kako bi ponovo istaknuo svoj euroskepticizam.

''EU se nije snašla na početku pandemije, a nije se snašla ni sada, pa je to ozbiljan problem povjerenja u temeljna načela EU odnosno u njenu solidarnost'', kazao je Dodik.

Na pitanje novinara zašto govori samo o nabavci cjepiva za RS kada već nastupa u ulozi predsjedatelja Predsjedništva BiH, Dodik je odgovorio kako on ne predstavlja sve građane BiH, nego samo Srbe i RS.

Poručio je da ga ne zanima kako će Federacija BiH rješavati problem cijepljenja svog stanovništva te da je stvar vlasti tog entiteta hoće li slijediti primjer RS i tražiti rješenje kod ruskih proizvođača.

Vlasti RS autonomno pregovaraju o nabavci cjepiva iz Rusije iako Agencija za lijekove BiH za to još nije dala odobrenje s obzirom da nisu okončane sve faze testiranja kroz koje su prošla cjepiva zapadnih proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close