Ništa od odluke

Dobrovoljni darivatelji krvi i dalje nisu oslobođeni plaćanja 'markica'

Kupovinom premije osiguranja osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije za 134 usluge zdravstvene zaštite bez obzira koliko puta u tijeku jedne kalendarske godine im je ta zaštita potrebna.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 12. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština HNŽ/K još nije usvojila odluku da se dobrovoljni darivatelji krvi oslobode od plaćanja premije zdravstvenog osiguranja.

Svjedoci smo nekoliko uzastopnih poziva za darivanje krvi sa transfuziologije kao i da 20 KM za premiju možda i nije puno novca, ali zasigurno da bi puno veći odaziv na darivanje bio kada bi ljudi barem znali da imaju bilo kakve olakšice.

Iako su pojedini darivatelji krvi, kako navode već ranije pisali na ovu temu Zavodu za zdravstveno osiguranje, proslijeđena im je samo odluka iz 2006. godine.

U članku 9. Odluke o premiji/sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju Hercegovačko-neretvanske županije navedene su sve kategorije osiguranika koje su oslobođene u pokriću dijela zdravstvene zaštite.

Po navedenoj Odluci kategorija dobrovoljni darivatelji krvi, nisu oslobođeni plaćanja premije osiguranja.

Podsjećamo, Bljesak.info je i ranije pisao o ovoj problematici, te o tome tko je oslobođen plaćanja, odnosno o kojim kategorijama se točno radi.

''Premija nije obvezna. Mogu je kupiti svi punoljetni osiguranici koji žele i predstavlja pogodnost za osiguranike. Kupovinom premije osiguranja osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije za 134 usluge zdravstvene zaštite bez obzira koliko puta u tijeku jedne kalendarske godine im je ta zaštita potrebna. Ukoliko nemaju premiju osiguranja osiguranici plaćaju participaciju, a cijena participacije različita je za različite usluge zdravstvene zaštite i kreće se od 1 KM do 150 KM po usluzi'', pojasnila je Ban ranije za Bljesak.

Da potrošači plate uslugu, koju možda na kraju neće dobiti je nedopustiva, kazao je Marin Bago predsjednik Udruge za zaštitu potrošača 'Futura'.

''Onaj koji plaća mora biti saslušan i njegovo mišljenje mora biti uvaženo. O pitanju markica mi govorimo godinama, po odluci Federalnog ministarstva zdravstva 15 kategorija je moralo biti oslobođeno plaćanja markica. Za sada su samo djeca oslobođena i još 14 kategorija se nelegalno naplaćuje i da bi stvar bila gora, revizija kaže da je taj utrošak nejasan i netransparentan. S ovom praksom treba prestati, jer naš sustav je izišao iz zakonskih okvira, a sada u kriznom razdoblju je to bahatije'', rekao je Bago ranije za Bljesak.info.

 

Kopirati
Drag cursor here to close