Molnupiravir

Svi žele pilule protiv covida-19

Merck je zatražio odobrenje za hitnu uporabu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA). Ako mu se ona odobri, ova pilula će postati prvi oralni antivirusni lijek protiv covida.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 10. 2021. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima analitičke kompanije Airfinity, već je najmanje osam zemalja azijsko-pacifičke regije, uključujući Novi Zeland, Australiju i Južnu Koreju, potpisalo ugovore ili su u pregovorima o nabavi potencijalnog lijeka protiv covida-19, a koji je u obliku pilula, iako još uvijek nije odobren za upotrebu.

Lijek proizvodi američka tvrtka Merck.

O tom lijeku razmišlja i Europska unija.

Imunolog Čičin-Šain kazao je jučer u Dnevniku HTV-a da bi "lijek molnupiravir, koji se prima na usta i ljudi ga mogu primiti kod kuće, u Europskoj uniji i u Hrvatskoj mogao biti dostupan do kraja godine".

Video: Merck asks FDA to authorize the use of a COVID-19 pill

Merck je zatražio odobrenje za hitnu uporabu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA). Ako mu se ona odobri, ova pilula će postati prvi oralni antivirusni lijek protiv covida.

Kako djeluje taj lijek, odnosno kako se primjenjuje i kako funkcionira? Mnogi smatraju da je molnupiravir odlično rješenje jer se tako možemo liječiti protiv koronavirusa bez da pritom boravimo u bolnici, piše CNN.

Naime, kada se pacijentu dijagnosticira zaraza covidom-19, on može započeti terapiju ovim lijekom i dva puta dnevno tijekom pet dana uzimati četiri kapsule od 200 miligrama (ukupno 40 tableta).

"Za razliku od cjepiva, koja izazivaju imunološki odgovor, molnupiravir ometa replikaciju virusa", rekao je Sanjaya Senanayake, specijalist za zarazne bolesti sa sveučilišta Australian National University.

Opširnije možete pročitati na stranicama Index.hr

Kopirati
Drag cursor here to close