Dječja prava

Djeca u Europi često su žrtva loše procjene starosti

Lifestyle / Zdravlje | 20. 09. 2017. u 09:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravila o procjeni starosti djece i njihovoj sposobnosti da donose odluke i snose pravnu odgovornost za svoja prava i obaveze se razlikuju širom Europe, a u mnogim zemljama se ne pridržavaju europskih i međunarodnih standarda, navodi se u izvještaju Vijeća Europe.

"Procjena starosti: Politike, procedure i prakse članica Vijeća Europe u pogledu dječjih prava“ naziv je izvještaja koji je objavljen danas i bazira se na istraživanju u 37 država članica uključujući i BiH.

U procesu procjene starosti osobe vlasti ustanovljavaju je li dijete ili odrasla osoba, kako bi donijeli odluku u pogledu prava i obaveza osobe. Izvještaj otkriva fragmentiranu situaciju u Europi.

Nedostatak znanstvenih i empirijskih osnova često utječe na rezultat, a u izvještaju se navodi da bi ''prostor za grešku'' uvijek trebao ići u prilog osobi koja bi trebala biti tretirana u tom slučaju kao dijete. U suprotnom postoji rizik da će biti zatvorena u neprihvatljivim ustanovama i biti izložena zlostavljanju i nasilju.

Samo 20 država od 37 primjenjuje takva pravila. Dijete i staratelji bi morali dati suglasnost na utvrđenu starost, što se primjenjuje u 26 od 37 država. Djeca bi trebala imati i pravo odbiti učešće posebno u medicinskim provjerama.

Invazivne metode koje neke članice primjenjuju kao što su dentalne provjere, rendgen i provjera seksualne zrelosti se primjenjuju u sedam država, a mogu izazvati fizičku i mentalnu štetu, navodi se između ostalog u izvještaju Vijeća Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close