Oprezno

Dezinficijensi znaju i naškoditi

Broj slučajeva izloženosti dezinficijensima za površine udvostručio se 21 na 41 na slučaj u prvih šest mjeseci u 2020. u odnosu na 2019. godinu, a izloženost dezinficijensima za šake povećala oko devet puta, s pet na 46 slučajeva...
Lifestyle / Zdravlje | 25. 09. 2020. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine tisuća ljudi opravdano je proteklih mjeseci u Hrvatskoj tražilo zaštitu od koronovirusa u dezinficijensima, ali nekima su ta sredstvima donijela i nevolje, a njihov broj je znatno veći nego u razdoblju prije pandemije, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja, piše Hina.

Skupina istraživača sa zagrebačkih zdravstvenih i toksikoloških ustanova analizirala je pozive zaprimljene u hrvatskom Centru za kontrolu otrovanja koji su povezani sa simptomima otrovanja dezinficijensima i zapažanja objavila u netom izišlom časopisu Arhiv za higijenu rada i toksikologiju.

Broj slučajeva izloženosti dezinficijensima za površine udvostručio se 21 na 41 na slučaj u prvih šest mjeseci u 2020. u odnosu na 2019. godinu, a izloženost dezinficijensima za šake povećala oko devet puta, s pet na 46 slučajeva, kaže se.

Najčešći sastojci dezinficijensa uključeni u slučajeve otrovanja bili su hipoklorit/glutaraldehid, odnosno etanol/izopropilni alkohol. Izloženost dezinficijensima za površine zabilježena je najčešće u odraslih osoba, 56 posto, i to kao slučajno unošenje tih tvari u probavni sustav ili udisanjem u pluća. Većinom su se pojavili tek blagi simptomima poput iritacija gastrointestinalnoga ili respiratornoga sustava, dok je teško otrovanje u obliku korozivne ozljede gastrointestinalnoga sustava zabilježeno samo u jednom slučaju, kaže se u istraživanju.

Toxicological aspects of increased use of surface and hand disinfectants in Croatia during the COVID-19 pandemic: a preliminary report

Željka Babić Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia Rajka Turk Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia Jelena Macan Institute for Medical Research and Occupational Health Keywords: corrosive injury, ethanol, hand sanitisers, hypochlorite, preschool children All COVID-19 prevention strategies include regular use of surface disinfectants and hand sanitisers.

Izloženost dezinficijensima za šake zabilježena je najčešće kod predškolske djece, u 70 posto slučajeva, i to kao slučajna izloženost probavnog sustava s blagim simptomima.

Autorice Željka Babić, Rajka Turk i Jelena Macan zaključuju da osnovne mjere prevencije toksičnih učinaka biocida trebaju biti uključene u epidemiološke preporuke za prevenciju COVID-19 infekcije.

Kopirati
Drag cursor here to close