Pročitajte savjete

Dermatologinja Šimić za Bljesak.info: Pametno sunčanje za opušteno ljeto

Kako bi naše čitatelje upoznali sa svim prednostima i manama izlaganja suncu, te upozorili na što treba paziti razgovarali smo s prof. dr. sc. Dubravkom Šimić, specijalisticom dermatologije i venerologije.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 07. 2017. u 08:10 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom da nam je došlo ljeto i neprestano se izlažemos unčevim zrakama. Iako jedino od sunca primamo vitamin D, sunčanje može biti izrazito opasno za našu kožu.

Kako bi naše čitatelje upoznali sa svim prednostima i manama izlaganja suncu, te upozorili na što treba paziti razgovarali smo s prof. dr. sc. Dubravkom Šimić, specijalisticom dermatologije i venerologije.

Bljesak.info: Koliko je sunčanje opasno?

prof. Šimić: Intenzivno izlaganje direktnom, jakom, suncu je opasno za kožu, a umjereno, prema preporukama dermatologa, slijedeći upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je potrebno prvenstveno zbog vitamina D.

Bljesak.info: Koje su dobrobiti izlaganja suncu?

prof. Šimić: Vitamin D je zapravo prehormon, koji je pretvoren u vrlo važan steroidni hormon kalcitriol, kontrolira gene u ljudskom tijelu, a vitamin D je jedini izvor iz kojeg se kalcitriol može proizvesti, i kao takav, i igra ogromnu ulogu u našem zdravlju. Manjak vitamina D povezan je s osteoporozom i drugim bolestima. Proizvodnja je povezana s izlaganjem suncu, a nedostatak je vjerojatniji tijekom zimskih mjeseci, kada je intenzitet sunca uvelike smanjen.

Bljesak.info: Kada je najbolje izlagati se suncu?

prof. Šimić: Prije svega dermatolozi ne zabranjuju izlaganje suncu, samo upozoravaju na trend ''tamne kože'' i shodno tome nastanak opeklina nakon nepažljivog izlaganja suncu. Savjetuje se izlaganje do 11h ujutro i nakon 16h poslije podne kada su sunčeve zrake manjeg intenziteta.

Bljesak.info: Kako se zaštititi? Je li dovoljna samo krema s UV zaštitom?

prof. Šimić: Kreme za sunčanje blokiraju UV zračenje (UVB), pomoć su ali ne znači da su apsolutna zaštita.

Bljesak.info: Kako se trebaju zaštiti trudnice? Kako zaštititi djecu?

prof. Šimić: Za trudnice i djecu zaštita je kao i za ostalu populaciju, s naglaskom da opekline nastale u dječjem uzrastu mogu započeti promjene u nevusima.

Bljesak.info: Vi svake godine organizirate mjesec Euromelanoma kako bi upoznali javnost s opasnostima od melanoma, kako reagiraju građani, slijede li upute?

prof. Šimić: Organiziranjem preventivnih pregleda većina građana redovito prati preporučene promjene, stoga se nadamo da će broj novooboljelih od melanoma kože prestati rasti, te ćemo uspjeti pravovremeno otkriti promjene u nevusu i na taj način pridonijeti uspješnom izliječenju.

Kopirati
Drag cursor here to close