Nagli porast

Delta soj dominira u 19 od 28 europskih država

Podaci prikupljeni između 28. lipnja i 11. srpnja pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja s dovoljno informacija.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 07. 2021. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaraznija delta varijanta koronavirusa sada dominira u velikim dijelovima Europe, objavili su Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Podaci prikupljeni između 28. lipnja i 11. srpnja pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja s dovoljno informacija.

Prosječni udio analiziranih slučajeva zaraženih delta varijantom u ovih 19 zemalja iznosi 68,3 posto. Ranije dominantna alfa varijanta dosegla je udio od 22,3 posto.

Istodobno, zdravstvene ustanove sa sjedištem u Kopenhagenu i Stockholmu skrenule su pozornost na potrebu ponovnog pojačavanja napora kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Broj potvrđenih slučajeva porastao je u Europi u svakom od posljednja četiri tjedna, s posebno brzim porastom među mlađim ljudima, prenosi Hina. 

Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim europskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus.

Prema trenutnim trendovima, sljedećih će mjeseci to postati dominantna varijanta koronavirusa u svijetu.

“Mi smo daleko od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama naše regije bilježimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta varijante”, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge.

“Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije cjepiva znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kad ih se na to poziva, ljudi bi se trebali cijepiti”, istaknuo je direktor WHO za Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close