CDC

Delta-varijanta koronavirusa ne izaziva težu bolest kod djece

Postotak djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti, primjerice primljenih na intenzivnu njegu, bio je sličan prije razdoblja kad je delta-varijanta postala dominantna i tijekom njega.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 09. 2021. u 11:03 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delta-varijanta koronavirusa ne izaziva teže slučajeve bolesti COVID-19 kod djece i adolescenata u odnosu na druge varijante virusa, pokazali su prvi podaci iz studije koju su u petak objavile američke zdravstvene vlasti.

Zabrinutost zbog posljedica delta-varijante na mlade raste već nekoliko tjedana u SAD-u, zbog rastućeg broja hospitalizirane djece.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u zemlji, proučila je podatke pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-a u 99 okruga u 14 saveznih država.

Agencija je usporedila razdoblje od početka ožujka do polovice lipnja s onim od polovice lipnja do kraja srpnja, kada je delta-varijanta postala dominantna u Sjedinjenim Državama.

Između tih dvaju razdoblja stopa hospitalizacije djece i mladih do 17 godina narasla je pet puta.

Međutim, postotak djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti, primjerice primljenih na intenzivnu njegu, bio je sličan prije razdoblja kad je delta-varijanta postala dominantna i tijekom njega.

Osim toga, studija pokazuje i da cjepiva dobro štite adolescente protiv delta-varijante jer je postotak hospitalizacije oko deset puta viši za necijepljene. U SAD-u se od 12 godina može dobiti Pfizerovo cjepivo.

CDC ipak naglašava da je broj teških slučajeva bolesti između polovice lipnja i kraja srpnja kod djece i mladih bio premalen da bi usporedbe bile potpuno relevantne. Naglašava da je podatke nužno pratiti dalje u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close