Pretilost je bolest

BiH potrebne ambulante gdje će se liječiti pretili

U Mostar su stigli endokrinolozi, gastroenterolozi, obiteljski liječnici, psihijatri, nutricionisti, kineziolozi, anesteziolozi i kirurzi, iz osam zemalja.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 06. 2019. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zabrinjavajući je podatak da raste broj debele djece, jer debela djeca jednog dana će biti debeli odrasli'', rečeno je danas na konferencije za medije uoči početka drugog BiH Kongresa o debljini s međunarodnim sudjelovanjem i 8. simpozij "Novosti u gastroenterologiji''.

Inače, simpozij se održava u periodu od 20. do  23.06. u hotelu Mepas.

Potreban standardiziran pristup liječenju

Prof. Dr. Fuad Pašić predsjednik udruženja ''Društvo za debljinu'', rekao je kako je BiH i Mostar imaju privilegiju na jednom mjestu ugostiti najviše stručnjaka medicinskih znanosti iz različitih oblasti.

''Radi se o medicinskim stručnjacima koji vode neke jedinice u svojim bolnicama i koji su došli s nama podijeliti velika znanja da BiH u konačnici dobije ujednačene kriterije te da naši pretili pacijenti dobiju najbolju medicinsku skrb'', kazao je Pašić, čije je udruženje jedan od organizatora uz Asocijaciju gastroenterologa i hepatologa BiH, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar.

U Mostar su stigli endokrinolozi, gastroenterolozi, obiteljski liječnici, psihijatri, nutricionisti, kineziolozi, anesteziolozi i kirurzi, iz osam zemalja.

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvaranja kongresa i simpozija



''Nadam se da će i BiH imati standardiziran pristup u liječenju bolesti debljine koji je multidisciplinaran i koji u takvom konceptu treba polučiti najbolje rezultate'', poručio je Pašić.

Prof. dr. sc Milenko Bevanda predsjednik organizacijskog odbora je dodao da na kongresu ima oko 200 prijavljenih stručnjaka, a među njima je impozantan broj profesora koji su predavači.

''Imamo bezbroj uglednih liječnika iz Turske, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore Makedonije i BiH, ono što smo htjeli je da u ovom trenutku pokažemo gdje smo mi i čemu stremimo, a stremimo onome što je najaktualnije. Ako uzmemo da je pretilost jedna pošast koja je uz pušenje jedan od najvećih zdravstvenih problema mi nismo toliko organizirani i nismo dali ozbiljan naglasak na ovo stanje, za koje sada možemo reći da je bolest'', poručio je Bevanda.

Najavljeno je da se na konferenciji govori u prvom redu o debljini, a o gastroenterologiji će se govoriti o onome što je najnovije počevši od bolesti gušterače, upalnim bolestima crijeva koje su još uvijek nepoznanica, o hepatitisima....

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvaranja kongresa i simpozija

Europski simpozij stiže u Mostar

Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Davor Štimac obznanio je da je prihvaćena aplikacija BiH, te da će u Mostaru iduće godine biti održan europski simpozij, koji će u grad na Neretvi dovesti stručnjake koji će govoriti o temi multidisciplinarnog pristupa gastroenterološkim simptomima.

''Danas je jednostavno medicina multidisciplinarna, jedan simptom ne može riješiti jedan specijalist, i dogodine ćemo na tom jedinstvenom sastanku raspravljati o zanimljivim temama, a praksa je da pedeset post predavača bude iz zemlje organizatora tj. BiH i Hrvatske kao suorganizatora, a ostalih 50 posto predavača iz drugih zemalja. Posebno mi je drago da ćemo to organizirati u Mostaru gdje je evidentan napredak struke, a razgovor o ovim važnim temama poboljšava medicinsku skrb, jer je kranji cilj pacijent i liječenje pacijenta u skladu s EU i svjetskim standardima'', kazao je Štimac.

Inače, stručnjaci su na konferenciji istaknuli kako je BiH među prvih pet zemalja u Europi po pretilosti, no posebno brine kada su djeca u pitanju, jer su bh. djeca među prve tri zemlje u Europi po pitanju pretilosti.

Pretilost nije stanje nego bolest

''Moramo promijeniti paradigmu, mi na ovim skupovima moramo raditi na primarnoj prevenciji, ući u predškolske i škole ustanove jer to su rizične skupine'', nadodao je Pašić dodajući kako je to jako osjetljiva skupina gdje se mora paziti da se ne pretila djeca.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije uoči svečanosti otvaranja simpozija i kongresa



''Prosječni životni vijek pretilih je kraći od 10 do 25 godina u odnosu na vršnjake koji imaju normalnu težinu. Ako je BMI iznad 25 radi se o pretilosti, dok se radi o debljini ako je BMI iznad 30, indeks tjelesne mase danas je lako izračunati sve formule možete lako pronaći na internetu. To je globalni problem, jer 3 milijarde ljudi ima prekomjernu tjelesnu težinu dok je oko 700 milijuna debelih, no ponavljam najteži je problem djece'', potcrtao je.

Debljinu prati niz problema i treba joj se više posvetiti, poručuju stručnjaci.

Foto: Bljesak.info / Dodijeljene su i plakete najzaslužnijima



''Debljinu prati niz problema dijabetes, kardiovaskularni, probavni problemi, problemi s muskuloskeletnim sustavom... Težina djeluje na sve sustave. Mi nismo, a trebali bi biti u fazi da otvorimo ambulante gdje bi se liječili pretili i nadamo se da ćemo na ovom simpoziju donijeti zaključke i smjernice koji vode tome'', rečeno je.

Stručnjaci su složni da se u BiH moraju potaknuti svi čimbenici koji mogu odlučivati i pomoći da se napravi takav sustav, gdje će se problem debljine staviti na mjesto koje zaslužuje, te da se o pacijentima vodi skrb pravilno.

Tijekom ceremonije otvaranja, dodijeljene su i plakete najzaslužnijima za organiziranje kongresa i simpozija, odnosno onim osobama koje niz godina nesebično pružaju pomoć u organizaciji ovako značajnih događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close