Bezimeni heroji

Darujte krv, darujte život: Transfuzija je most između zdravih i bolesnih

Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2013. u 12:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake sekunde netko u svijetu treba krv kako bi preživio, stoga se svake godine 14. lipnja obilježava dan u čast dobrovoljnih darivatelja krvi. Ovaj dan se obilježava u želji da se ohrabri i oda počast svim darivateljima krvi, te da se potaknu aktualne i potencijalne darivatelje na redovito, dobrovoljno i neplaćeno darivanje krvi jer su oni glavni oslonac sigurnih zaliha krvi čime se smanjuje rizik od infekcija koje se prenose transfuzijom.

Povodom današnjeg dana djelatnici Transfuzijskog centra Kliničke bolnice Mostar, upućuju iskrenu čestitku i zahvalu svim darivateljima povodom Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi.

Čestitamo Svjetski dan darivatelja svim osobama koje su darivale krv i tako pokazale svoju humanosti plemenitost.“

Naša vrata su svaki dan otvorena darivateljima, ali povodom današnjeg dana, cijeli tjedan smo nazvali 'Dani otvorenih vrata' kada smo organizirali petodnevnu akciju. U sklopu akcije u utorak 11. lipnja provodili smo akciju prikupljanja krvi u samostanu na Humcu, u srijedu akciji su se odazvali navijači Zrinskog Ultrasi, a u četvrtak mobilni tim transfuzijskog centra posjetio je Mladeži HDZ-a BH u njihovim prostorijama, gdje je su krv darivali članovi i njihovi simpatizeri. Danas smo otvorili vrata i svim građanima, a oko četrdesetak samoinicijavnih građana je darivalo krv“ rekla je za Bljesak.info prim.dr.Jadranka Knezević, šefica odjela transfuziologije.

Zadovoljni smo pričuvom koju imamo, možemo se pohvaliti da su naši hladnjaci puni, s obzirom da stiže ljeto, kada je potreba povećana

Knežević je istaknula, kako za sada ima 2% dobrovoljnih darivatelja koji dolaze redovno godišnje svako 3 (muškarci) i 4(mjeseca). Potrebno je poraditi na tome da darivanje krvi postane 'masovnije', da svi oni koji su zdravi daruju krv redovno, nadodala je Knežević. Darivanje krvi nije štetno, a nekome može spasiti život.

"Transfuzijski centar je, možemo reći, most između zdravih i bolesnih, a krv daruju plemeniti ljudi, jer predivno je darovatio dio sebe za druge" rekla nam je Knežević.

Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanje kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Poseban naglasak posljednjih godina stavljen je na zemlje u razvoju, u kojima je nivo darivanja krvi još uvijek nizak (manje od 10 darivanja na 1000 stanovnika). U vezi s tim, Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je podići svijest kako bi u zemljama u razvoju do 2020. godine zalihe krvi bile zadovoljavajuće, baš kao što su danas u razvijenim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close