Sarajevo

Danas završava Prvi kongres endoskopskih kirurga u Bosni i Hercegovini

Predavači su i iz Bosne i Hercegovine i regije koji se bave abdominalnom, torakalnom ili dječjom kirurgijom, ginekologijom, otorinolaringologijom, gastroenterologijom i barijatrijskom kirurgijom.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 09. 2019. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi kongres endoskopskih kirurga u Bosni i Hercegovini održava se u Sarajevu od 6.9. do 8.9.2019. u hotelu Holiday.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, ali i ljepoti Sarajeva, više od 250 sudionika imalo je priliku da prisustvuje predavanjima suvremenih i izvanrednih izabranih tema u oblasti endoskopske kirurgije.

Stručna predavanja  o vodećim temama održali su pozvani eminentni stručnjaci iz SAD–a, Turske, Kine, Slovenije, Italije, Hrvatske i Srbije, kao  i vodeći profesionalci iz ove struke iz  Norveške, Slovačke, Švedske i Meksika.

''Sretni smo što Udruženje ima snažnu podršku predsjednika Europske Asocijacije endoskopskih kirurga (EAES-a) profesora Andera Pietrabissa, koji dolazi u Sarajevo sa svojim timom. Uz njih vrhunsku kvalitetu predavanja osigurat će profesori Umberto Bracalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar i Nader Francis iz  Velike Britanije, Michael Bovet iz SAD-a, Popa Dorin iz Švedske, Piotr Mysliwiec  iz Poljske, Marek Soltes iz Slovačke te Jianfan Zhu iz Kine'', rekao je prije početka prof.dr Samir Delibegović, predsjednik Kongresa.

Predavači su i iz Bosne i Hercegovine i regije koji se bave abdominalnom, torakalnom ili dječjom kirurgijom, ginekologijom, otorinolaringologijom, gastroenterologijom i barijatrijskom kirurgijom.

Foto: PR / Divanhana na Ceremoniji otvorenja 

Tijekom svečanosti otvaranja Kongresa, u Gradskoj vijećnici Sarajevo, uz prisustvu velikog broja sudionika i gostiju pokazana je ideja i cilj Udruženja, da  Prvi Kongres bude snažan poticaj razvoju endoskopske kirurgije u Bosni i Hercegovini. Ovo je prilika za uspostavljanje kontakata i suradnje u različitim projektima u ovoj oblasti, te izdavanja stručnog časopisa.

U svom uvodnom izlaganju prof.dr Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih kirurga BiH (UEHBH/AESBH) i subspecijalista abdominalne kirurgije, upoznao je sve prisutne o razvoju Udruženja i planovima daljeg usavršavanja i napredovanja. Dodijeljeno je počasno članstvo Andreu Pietrabissu, Mareku Soltesu, Giustu Pignatu, Miroslavu Bekavcu-Bešlinu, Zoranu Čali, Feridu Latiću, Radovanu Cvijanoviću i Jaap Bonjeru.

Na Kongres su stigli i predsjednici udruženja endoskopskih kirurga iz regije, profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija) kako bi pružili pomoć u edukaciji, organizaciji radionica i pokretanju časopisa.

Prof.dr. Miloš Bjelović je u kratkom obraćanju na ceremoniji otvaranja rekao da je njegova i podrška njegovog udruženja upravo opravdana pokazanom spremnošću za održavanje kongresa u BiH i velikim brojem izuzetnih stručnjaka na jednom mjestu. 

Andrea Pietrabissa, Predsjednik Europske Asocijacije Endoskopske Kirurgije proglasio je Kongres u sarajevu Otvorenim i rekao da se raduje uspostavljanju odnosa između EAES i Udruženja endoskopskih kirurga u BiH. Govorio je i podršci, prije svega, mladim doktorima,  u razvoju znanja i edukacije u ovoj oblasti.

Ugodan boravak u Gradskoj vijećnici Sarajevo uz predstavljanje tradicionalne glazbe u BiH osiguralo je sudjelovanje grupe Divanhana na Ceremoniji otvorenja Prvog kongresa endoskopskih kirurga Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close