Kome se spava?

Danas je svjetski dan spavanja: Redovit san, zdrava budućnost

Ovogodišnji moto Svjetskog dana spavanja glasi „Redoviti san, zdrava budućnost.“,
Lifestyle / Zdravlje | 19. 03. 2021. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas 19. ožujka obilježava se Svjetski dan spavanja odnosno međunarodno priznat događaj čiji je cilj proslaviti blagodati zdravog i dobrog sna, skrenuti pozornost društva na probleme sa spavanjem i njihove medicinske, obrazovne i socijalne aspekte te također promovirati prevenciju i upravljanje poremećajima spavanja.

Spavanje nas krijepi, vraća vitalnost, mir i sposobnost koncentracije

Svaki organizam treba specifičnu količinu sna, no važno je održavati pravilan san što se može poboljšati izbjegavanjem kofeina i alkohola u kasnim noćnim satima te kratkim popodnevnim snom u trajanju od 15 do 30 minuta.

Također pomaže održavanje kreveta urednim, korištenje prigušenog svjetla te lagana hrana prije spavanja.

Često se upozorava kako premalo odmora i smetnje kod spavanja postaju modernom civilizacijskom bolešću. San ujedno predstavlja potrebu i privilegiju, no često je ugrožen zbog navika suvremenog života.

Noćna nenaspavanost često dovodi do zamora, slabije koncentracije, opasnosti, slabije koncentracije i lošije memorije što povećava vjerojatnost pogrešaka.

Svjetski dan spavanja

Današnji dan odnosno događaj je u organizaciji Komiteta za svjetski dan spavanja Svjetskog društva za spavanje (nekadašnje Svjetsko udruženje medicine spavanja) te se obilježava svake godine u petak prije proljetne ravnodnevnice kada na sjevernoj Zemljinoj polutci započinje astronomsko (kalendarsko) proljeće, dok na južnoj jesen.

Prvi Svjetski dan spavanja održan je 14. ožujka 2008. godine. Događaji vezani za navedeni dan uključuju rasprave, prezentacije obrazovnih materijala i izložbe koje se odvijaju širom svijeta i putem interneta.

U sudjelovanju proslave je uključeno otprilike 70 zemalja s ukupno nešto više od 150 događaja.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana spavanja glasi „Redoviti san, zdrava budućnost.“, piše mnovine.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close