Akcije darivanja krvi

Crveni križ ŽZH u sedam mjeseci prikupio 683 doze krvi

Jedna od najvećih aktivnosti Crvenog križa su, kako je dodao, akcije darivanja krvi, ali i rad s volonterima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 08. 2018. u 12:33 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvih sedam mjeseci ove godine Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u akcijama darivanja krvi prikupio je 683 doze te dragocjene tekućine, rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik Crvenog križa ŽZH Josip Zelenika.

Dodao je kako je organizacija Crvenog križa ŽZH dosta aktivna te da se velika pozornost posvećuje animiranju mladih ljudi.

Zelenika je kazao kako je u ožujku izabran za predsjednika Crvenog križa ŽZH te da je na početku mandata započeo sveobuhvatni proces reforme unutar te organizacije.

''U ožujku sam izabran za predsjednika Crvenog križa ŽZH i zajedno s novim sazivom Predsjedništva započeo sam sveobuhvatni proces reforme. Krenuli smo s programom promocije svih akcija darivanja krvi i za sada mogu reći kako sam više nego zadovoljan s provođenjem dogovorenih programa'', rekao je Zelenika.

Pokrenuli su, kako je kazao, i inicijativu da se poštuje pravo svih radnika koji su darivatelji krvi na najmanje jedan slobodan dan, tj. dan plaćenog odsustva.

Istaknuo je da je pravo radnika na slobodan dan nakon što daruju krv jamčeno i Zakonom o radu FBiH, ali da mnogi poslodavci to pravo ne poštuju.

Angažman u Crvenom križu, kaže Zelenika, zahtjeva dosta osobnog vremena, posebno jer uz funkciju predsjednika Crvenog križa ŽZH obavlja i poslove tajnika jer je organizacija financijski limitirana.

Foto: Bljesak.info / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za građanstvo (Josip Zelenika i Srećko Slišković)

Naglasio je i da Crveni križ nije korisnik proračunskih sredstava te da im to otežava provođenje programa poput kućne njege ili uspostave Službe za zaštitu i spašavanje.

Jedna od najvećih aktivnosti Crvenog križa su, kako je dodao, akcije darivanja krvi, ali i rad s volonterima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

''Crveni križ pridaje veliku pažnju darivateljima krvi, kao i volonterima i djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Primjerice, višestruki darivatelji krvi se nagrađuju prigodnim poklonima, a darivatelj s deset darivanja i više ostvaruje pravo na tzv. 'markicu zdravstvenog osiguranja', odnosno oslobođen je plaćanja participacije'', rekao je Zelenika.

Istaknuo je da su ljudi prepoznali važnost darivanja krvi te da je u toj oblasti Crveni križ ŽZH izuzetno aktivan.

''Naša zajednica je jedna od najaktivnijih u BiH kada je riječ o darivanju krvi i tu je zabilježen uzlazni trend. Posebno me raduje da mladi već s 18 godina stječu naviku darivanja krvi, a to govori o mentalnom zdravlju društva'', zaključio je Zelenika.

Uz sve navedeno, važna aktivnost kojom se Crveni križ bavi je i pomaganje starijim i nemoćnim osobama te podizanje svijesti mladih o potrebi pomaganja socijalno ugroženima.

Kopirati
Drag cursor here to close