Brojke

Covid u Hrvatskoj skratio život za osam mjeseci

Prošle je godine u Hrvatskoj evidentirana najveća stopa mortaliteta, negdje 14 promila, te da je taj "višak mortaliteta" ostvaren u zadnja dva-tri mjeseca 2020. godine.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 03. 2021. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Hrvatskoj je prošle godine zabilježen najveći broj umrlih otkada se prati građanska evidencija umrlih nakon Drugog svjetskog rata'', rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu demograf Ivan Čipin.

Istraživanje, koje je proveo Čipin s dvojicom kolega s Ekonomskog fakulteta, pokazalo je kako se očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo za osam mjeseci, a da je prosjek srušio veći broj umrlih u 2020. godini koji se dovodi u vezu s epidemijom virusa korona.

"Očekivano trajanje života u 2019. godini bilo je 78,5 godina - 75,4 za muškarce i 81,6 za žene, a sada je sve smanjeno za sedam do osam mjeseci", rekao je Čipin za HRT.

Kaže kako je prošle godine evidentirana najveća stopa mortaliteta, negdje 14 promila, te da je taj "višak mortaliteta" ostvaren u zadnja dva-tri mjeseca 2020. godine.

Prema preliminarnim procjenama, u Hrvatskoj je prošle godine preminulo 56.677 osoba.

"Taj višak u nekom prosječnom razdoblju zadnjih pet godina je za otprilike 10 posto, što je na godišnjoj razini veliki skok", ocjenjuje Čipin.

Dodao je kako je Covid-19 najviše pogodio muškarce u ranim 70-tim godina i žene u kasnim 70-tim.

Istodobno, sve više osoba koje su imale virus korona traži pomoć doktora zbog pojave postcovid sindroma, a najčešći simptomi zbog kojih se bolesnici javljaju jeste osjećaj nedostatka zraka i kronični umor, rekla je šefica Respiratornog centra Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu Nevenka Piskač Živković.

Objasnila je kako razdoblje od dva do tri mjeseca od prvih simptoma bolesti nazivaju produženi Covid, a ako simptomi traju duže od tri mjeseca od početka bolesti, onda je to postcovid.

"Veoma mnogo bolesnika ima anksiozne simptome u smislu pojačane tjeskobe, straha, što zapravo i ne možemo samo povezati s Covidom-19, ima tu i potresa", istaknula je Živković.

Kopirati
Drag cursor here to close