Koža

Covid toes: Otriven novi simptom Covida 19

Liječnici u cijelom svijetu primijetili su povećan broj pacijenata s kožnim promjenama koje mogu biti povezane s Covidom-19...
Lifestyle / Zdravlje | 31. 08. 2020. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka pandemije kao glavni simptomi bolesti Covid-19 navode se kašalj, vrućica, kratkoća daha. S trajanjem i širenjem bolesti zapažen je i cijeli niz drugih simptoma, nevezan s respiratornim sustavom, među njima i kožne promjene, navodi portal časopisa Gloria.

Liječnici u cijelom svijetu primijetili su povećan broj pacijenata s kožnim promjenama koje mogu biti povezane s Covidom-19: to su otekline crvene ili crvenoljubičaste boje, osjetljive, svrbljive i žareće, najčešće na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku. Izgledom podsjećaju na ozebline. Nazvali su ih „Covid toes” (Covid nožni prsti).

Budući da je Covid-19 nova bolest, malo je pouzdanih podataka o svim njenim mogućim manifestacijama, pa tako i o "Covid nožnim prstima”.

No, liječnici su uočili da većina onih koji dobiju takve promjene nije ozbiljno oboljela od virusa.

"Većina ih je asimptomatska ili imaju blage simptome i najčešće se potpuno oporave kod kuće”, rekla je dr. Harp i dodala da ta kožna promjena vjerojatno upućuje na zaraženost virusom SARS-CoV-2.

 

Nepoznato je za sada koliko se često ove otekline razvijaju kod oboljelih od Covid-19 i zašto. Mogu biti izrazito bolne, peku i svrbe, a nekad su toliko neugodne da osobi smetaju čak i čarape.

Druga je zagonetka i to što su neki tinejdžeri i mladi odrasli s takvim lezijama negativni na testu na koronavirus. Dr. Amy Paller, voditeljica odjela dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern, kaže da je jedno od objašnjenja mogućnost da te osobe imaju vrlo blagu sliku bolesti te da je virusna replikacija kod njih ograničena, pa se virus ne može detektirati.

"Vjerojatno je uzrok upalni proces, ali ne razumijemo još mehanizam nastanka”, rekla je.

Upala je jedna od glavnih karakteristika bolesti Covid-19. Druga je hipoteza da su lezije uzrokovane upalom u stijenkama krvnih žila ili mikro ugrušcima, jer je i nastajanje krvnih ugrušaka jedno od obilježja bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close