Opet na koljenima

Cjepivo u BiH: Traži se pomoć Bidena

U međuvremenu Biden je najavio da će SAD donirati 80 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 širom svijeta počevši od sljedećeg mjeseca te potpisnici pisma smatraju da je njihovo pismo došlo u pravo vrijeme jer daje jasnu sliku zašto su BiH posebno po
Lifestyle / Zdravlje | 19. 05. 2021. u 09:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa od nekoliko Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanca porijeklom iz BiH ujedinjenih u "Radnu grupu za Bosnu i Hercegovinu" uputili su pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu u kojem ga pozivaju da osigura donacije cjepiva protiv koronavirusa za BiH.

Pismo je napisao profesor filozofije i studija holokausta i genocida na sveučilištu Southern Connecticut David Pettigrew uime "Radne grupe za BiH", a potpisnici su članovi grupe, izbjeglice iz BiH i prijatelji BiH uključujući liječnike, odvjetnike, gospodarstvenike, aktiviste i akademike.

1% cijepljenih

Potpisnici pisma, kaže za Fenu Pettigrew, naglašavaju situaciju u BiH jer prema podacima sveučilišta Johns Hopkins: Resursnog centra za koronavirus BiH pati od velike stope smrtnosti povezane s infekcijama koja iznosi 4,4 posto što pozicionira BiH na deveto mjesto zemalja po broju preminulih, a manje od jedan posto populacije je primilo cjepivo.

''U našem pismu tražimo od predsjednika Bidena da pošalje Bosni i Hercegovini Covid-19 cjepiva kao odgovor na krizu'' kazao je profesor.

Podsjeća da su Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika nedavno osudili retoriku Republike Srpske u vezi s "mirnim razlazom" BiH kao "podjelu" i "neodgovornost", jer skreće pažnju koja se treba posvetiti borbi protiv Covida-19.

''Zbog političkog zastoja, koji je djelomično uzrokovan administrativnom složenošću Daytonskog sporazuma, do sada BiH nije bila u mogućnosti poduzeti učinkovitu kampanju cijepljenja zbog nedostatka cjepiva, ali i koordinacije na državnoj razini'', smatraju potpisnici.

Iscrpljeni građani

Kontaktirali su stoga predsjednika Bidena da odgovori na takvo stanje zbog njegove dugogodišnje podrške BiH koja je najviše pokazana njegovim historijskim govorom u Senatu 13. prosinca 1995. godine kada je osudio međunarodnu agresiju i zločin genocida u BiH.

''Građani BiH ne zaslužuju da više budu žrtve političkog zastoja potaknutog etno-nacionalizmom, zastoja koji se može smatrati tragičnim nasljeđem međunarodne agresije i genocida počinjenog nad BiH od 1992. do 1995. godine'', ističe se u pismu.

Jedan od članova "Radne grupa za BiH" je i svjetski poznati neurokirurg iz Sarajeva i profesor neurokirurgije na Zdravstvenom centru sveučilišta Tennessee u Memphisu Kenan Arnautović koji je naglasio da bi cjepiva koje osigura administracija Bidena za BiH ne samo spasile živote nego i pružile značajan poticaj iscrpljenim bh. građanima tijekom ovih teških vremena.

Pismo na više adresa

U međuvremenu Biden je najavio da će SAD donirati 80 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 širom svijeta počevši od sljedećeg mjeseca te potpisnici pisma smatraju da je njihovo pismo došlo u pravo vrijeme jer daje jasnu sliku zašto su BiH posebno potrebne donacije cjepiva.

Izrazili su nadu da će pismo doprinijeti da Biden usmjeri dovoljno doza vakcina od planiranih 80 milijuna i za BiH kako bi cijepilo do 70 posto stanovništva.

Pismo se također proslijeđeno državnom tajniku SAD-a Antonyu Blinkenu, administratorici u USAID-u Samanthi Power, veleposlaniku SAD-a u BiH Ericu Nelsonu i visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku.

Kopirati
Drag cursor here to close