A ostali?

Cjepivo u BiH besplatno za prioritetne skupine

Predviđeno je cijepljenje 20 posto stanovništva u prvom dijelu. Prema informacijama od 6. siječnja 2021. godine prve količine će doći do kraja siječnja.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 01. 2021. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstva su odredila prioritetne grupe – zdravstveni radnici i pomoćno osoblje, stanovništvo starije od 65 godina s kroničnim bolestima i osobe u ustanovama za smještaj starijih osoba. Siguran sam da će BiH zajedno sa svojim partnerima iz EU i Covax sustavom dobiti blagovremeno cjepiva. BiH ima potrebna financijske sredstva da nabavi cjepiva za građane. Za sve prioritetne grupe cjepivo će biti besplatne', poručio je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Govoreći pred zastupnicima državnog Zastupničkog doma, rekao je kako je Bosna i Hercegovina uplatila cjelokupni iznos novca za nabavku cjepiva putem Covax sustava te da će prva cjepiva u našu zemlju stići do kraja siječnja.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazao je kao je BiH, odnosno entiteti i Brčko distrikt uplatili 12.997.000 dolara za 1.232.000 cjepiva, a da je Vijeće ministara BiH putem Ministarstva civilnih poslova BiH osiguralo dva milijuna KM za transport, skladištenje i dostavu cjepiva.

“Predviđeno je cijepljenje 20 posto stanovništva u prvom dijelu. Prema informacijama od 6. siječnja 2021. godine prve količine će doći do kraja siječnja. To su ona cjepiva koja je najteže transportirati i čuvati, ali koja su prva registrirana u svijetu i čija je upotreba odobrena. Program cijepljenja definirala su nadležna ministarstva entiteta i Brčko distrikta. Usporedo s ovim procesom, BiH je zajedno s EU pristupila nabavci kroz EU mehanizam nabavke cjepiva, ugovorili smo oko 892.000 doza cjepiva”, rekao je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close