Biti ili ne biti

Covid 19: Cjepivo koje financira njemačka vlada počinje se testirati na ljudima

U srijedu je njemački institut "Paul Ehrlich" objavio da je tvrtki CureVac službeno uručena dozvola za testiranje cjepiva na ljudima. Ovaj institut je u Njemačkoj nadležan za izdavanje takvih dozvola.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 06. 2020. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Tko prvi bude imao cjepivo protiv Covida 19 iznimno će profitirati

Njemačka vlada želi ući u vlasničke strukture kompanije CureVac koja intenzivno radi na cjepivu protiv koronavirusa. Time bi ova kompanija bila financijski osigurana, a država bi imala pristup cjepivu kada bude gotovo.

Savezni ministar gospodarstva Peter Altmaier je početkom tjedna objavio kako vlada želi ući u vlasničke strukture biotehnološke kompanije CureVac iz južnonjemačkog Tübingena.

To je priopćeno u zajedničkoj objavi s poduzećem Dievini koja je s 80 posto i glavni ulagač u ovoj kompaniji.

Dievini je podtvrtka softverske kompanije SAP. Vlasnik SAP-a je milijarder Dietmar Hopp, kojeg javnost najčešće prepoznaje kao gazdu nogometnog kluba Hoffenheim.

Vlada je priopćila kako neće utjecati na poslovnu politiku CureVaca.

Država u vlasničke strukture ove strateške kompanije ulazi s 23 posto udjela u novim emisijama dionica. Za to je državna banka za obnovu KfW izdvojila 300 milijuna eura.  

CureVac već neko vrijeme radi na cjepivu protiv koronavirusa, a u medijima je postala poznata nakon što su američka vlada, i prije svega američki predsjednik Donald Trump, u ožujku pokušali utjecati na ovu tvrtku i tako osigurati ekskluzivni pristup cjepivu kada jednog dana bude gotovo.

U srijedu je njemački institut "Paul Ehrlich" objavio da je tvrtki CureVac službeno uručena dozvola za testiranje cjepiva na ljudima. Ovaj institut je u Njemačkoj nadležan za izdavanje takvih dozvola, kao federalni zavod za cjepiva i biomedicinske lijekove.

Cjepivo tvrtke CureVac dobilo je i u Belgiji dozvolu za kliničko ispitivanje.

Međutim, ovo nije prva vakcina protiv koronavirusa koja se u Njemačkoj klinički testira.

Tvrtka Biontech iz Mainza, poslovni partner moćnog Pfizera, ranije je već dobio dozvolu za testiranje koja je sada uručena i kompaniji CureVac. 

Foto: Getty Images / Tvrtka CureVac dobiva utrku u borbi s ostalim proizvođačima cjepiva?
Kopirati
Drag cursor here to close