COVAX

Cjepiva nisu Pez bombone: Federacija BiH bez plana

''Je li itko našim građanima objasnio bilo što u vezi s cjepivom? Na osnovu čega se očekuje uspješnost?''
Lifestyle / Zdravlje | 13. 01. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada će točno u BiH stići prvi kontingent cjepiva naručenih preko COVAX sustava? O kojoj količini je riječ? Jesu li to, kako se pretpostavlja, „Pfizerovog'' cjepiva? Tko će primiti prva cjepiva? Jesu li to, možda, članovi Predsjedništva BiH?

Na ova i brojna druga pitanja, nadležni u BiH, počevši od Ministarstva civilnih poslova BiH, a pogotovo Federalnog ministarstva zdravstva, nemaju odgovore i uskraćuju ih javnosti.

Nema roka

Dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, jučer je u kratkoj izjavi za Avaz podsjetio na to da se isporuka prvog kontingenta očekuje za sedam dana, odnosno, između 18. siječnja i 10. veljače.

Do 18. siječnja, datuma koji su nadležni iznijeli u javnost, ostalo je svega pet dana, a Federacija BiH nema potrebni plan imunizacije.

Dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK, kazala je jučer za Avaz da je dokument vidjela u formi nacrta te da je kao takav bio pun manjkavosti.

U nacrtu plana, kazala je, nisu bili definirani detaljni rokovi i standardne operativne procedure za distribuciju  i njeno skladištenje.

Bez promocije

Također, kazala je da su prioritetne skupine šire definirane, a dok se čeka na finalnu verziju tog dokumenta, dr. Jurić postavlja pitanje zbog čega Zavod za javno zdravstvo FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva nisu učinili ništa u vezi s promocijom cijepljenja, što je, isključivo, njihova zadaća.

''Je li itko našim građanima objasnio bilo što u vezi s cjepivom? Na osnovu čega se očekuje uspješnost? Zaista strahujem od toga da će novac koji smo dali biti bačen i da će cjepiva ostati neiskorištene. Pa ljudima treba objasniti sve, a ne sutra svaljivati krivicu na narod. Jer nisu cjepiva ''Pez'' bombone - nije krila ogorčenje dr. Jurić.

RS ima plan cjepljenja

Za razliku od FBiH, u RS su sačinili finalnu verziju plana cijepljenja, koji su predstavili javnosti. Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da su u toku razgovori o nabavci cjepiva iz Rusije, kao i o tome hoće li u pitanju biti 200, 300 ili 400 tisuća doza.

Kopirati
Drag cursor here to close