Stari problemi

Citostatika u HNŽ-u nema već dva mjeseca

''Žene su prinuđene da kupuju tablete pa da im Zavod refundira. Do sada još nema refundacija, kad pitamo kada će, kažu kao do kraja desetog mjeseca neće biti tableta.''
Lifestyle / Zdravlje | 26. 09. 2018. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći problem s nedostatkom citostatika, koji se ponavlja već godinama, trenutno je u Zeničko-dobojskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje citostatika nema već dva mjeseca, objavila je Federalna televizija.

Dok se onkološki pacijenti snalaze na crnom tržištu ili van granica BiH, u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, koji je nadležan za nabavku citostatičkih lijekova, tvrde, odgovornost je na dobavljačima i proizvođačima lijekova.

Nabavka citostatika financira se iz Fonda solidarnosti, i prošle godine je izdvojeno preko 41 milijun maraka, ali ipak posljednjih mjeseci šest je deficitarnih citostatika. Za to vrijeme na Klinici za onkologiju u Mostaru citostatika za žene oboljele od raka dojke nema već dva mjeseca.

''Žene su prinuđene da kupuju tablete pa da im Zavod refundira. Do sada još nema refundacija, kad pitamo kada će, kažu kao do kraja desetog mjeseca neće biti tableta. Uvijek je problem ta nestašica citostatika, ali ako se raspiše javni poziv i poštuju zakoni o javnim nabavkama, ponuđač mora da ispuni sve uvjetima za tender'', rekla je za FTV Maja Memić, predsjednica Udruge Novi pogleda.

Kopirati
Drag cursor here to close