Tomislavgrad

Centar za rani rast i razvoj dobio vrijedno priznanje

Centar za rani rast i razvoj, koji djeluje u sklopu Doma zdravlja Tomislavgrad, na edukativnoj konferenciji u Sarajevu dobio je priznanje za unaprjeđenje rane dijagnostike i otklanjanja ranog poremećaja razvoja djece.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 03. 2018. u 11:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Centar za rani rast i razvoj Doma zdravlja Tomislavgrad

Centar za rani rast i razvoj, koji djeluje u sklopu Doma zdravlja Tomislavgrad, na edukativnoj konferenciji u Sarajevu dobio je priznanje za unaprjeđenje rane dijagnostike i otklanjanja ranog poremećaja razvoja djece.

Centar je inače počeo raditi prije dvije godine s ciljem poboljšanja socijalnih usluga za djecu kroz obuku i rad s roditeljima na način da su ušli, kao i druge zdravstvene ustanove, u pilot projekt preko Federalnog ministarstva zdravstva.

''Taj pilot projekt je trajao oko pola godine s tim da su kroz to razdoblje imali mentore koji su dolazili iz nevladine Udruge "Edukacija za sve" (EDUS) i u suradnji s djelatnicima Centra  za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s poteškoćama u razvoju "Nova nada"zajednički radili  na projektu s četvero djece kod kojih su utvrđene određene poteškoće u razvoju'', kazala je u izjavi za Fenu djelatnica Centra za rani rast i razvoj Julija Barišić.

Prema njezinim riječima, uz redoviti nadzor mentora nadoknadili smo sva razvojna kašnjenja kod svih četvero djece u pilot projektu  i na taj način opravdali sudjelovanje što je i nagrađeno s certifikatom za podršku i realizaciju Studije efikasnosti sustava ranog dječjeg rasta i razvoja u BiH kojeg dodjeljuje UNICEF i EDUS.

''Kvalificirano osoblje Doma zdravlja Tomislavgrad (terapeuti, psiholozi pedijatri i logopedi)  redovito pruža usluge spomenutom Centru te daju relevantne informacije za roditelje poput promocije ranog razvoja djece uključujući zdravlje, prehranu, dobro roditeljstvo što dovodi i do dobrih rezultata u školi i općenito uspješnog obrazovnog ciklusa'', pojasnila je Barišić.

Uz podršku UNICEF-a, osoblje Centra je u proteklom razdoblju prošlo kroz dodatne obuke u organizaciji Udruge "Edukacija za sve" gdje su, kako kaže Barišić, kroz mnoge novine i modernizirani sustav unaprijedili znanja djelatnika, koji rade na uslugama ranoga rasta i razvoja.

''Uz usvojena znanja na obukama te uz neposredan rad s djecom već sada imamo pozitivna iskustva s korisnicima centra gdje su evidentirana određena zdravstvena poboljšanja kod djece'', kazala je Barišić.

Također, Centar za rani rast i razvoj  uključen je u novu studiju  pod nazivom ''Validacija aplikacije Razvojnih bihevioralnih skala za procjenu razvoja djeteta od rođenja do šeste godine u sklopu istraživačkog projekta – Unaprjeđenje statusa djece sa poteškoćama u razvoju u BiH.

Cilj ove studije odnosno istraživanja je standardizacija Android/IOS/PC aplikacije Razvojnih bihevioralnih skala s ciljem razvoja preciznog i učinkovitog instrumenta za praćenje i skrining djece od rođenja do šeste godine života kroz svih pet razvojnih oblasti.

''Istraživanja se provode s djecom tipičnog razvoja radi kreiranja normi razvoja u BiH. Time će se osigurati mogućnost rane detekcije djece s poteškoćama u razvoju te sukladno tome i mogućnost je bržeg djelovanja u smislu pružanja usluga rane stimulacije i intervencije'', kazala je Barišić.

Kopirati
Drag cursor here to close