Nacionalna strategija

Čelnici EU-a pozivaju na pravodobno cijepljenje protiv covida-19

Pozdravljaju pozitivne najave o skoroj dostupnosti cjepiva protiv covida-19, ali upozoravaju da to još ne znači kraj epidemije.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 12. 2020. u 20:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici zemalja članica EU-a istaknuli su u četvrtak u Bruxellesu važnost pravodobne pripreme za cijepljenje, distribuciju cjepiva, izradu nacionalnih strategija za cijepljenje kao i točnog i na činjenicama utemeljenog informiranja o cjepivima.

U zaključcima koje su usvojili na sastanku na vrhu kaže se da je potrebno "osigurati dostupnim cjepivo građanima EU-a, pravodobno i na koordiniran način".

"Važno je osigurati jasne činjenične informacije o cjepivima i boriti se protiv dezinformacija", stoji u zaključcima čelnika država ili vlada zemalja EU-a.

Pozdravljaju pozitivne najave o skoroj dostupnosti cjepiva protiv covida-19, ali upozoravaju da to još ne znači kraj epidemije.

"Epidemiološka situacija u Europi i dalje je zabrinjavajuća...Stoga moramo zadržati naše napore na suzbijanju širenja virusa kako bismo spriječili nove valove infekcije", poručuju čelnici EU-a.

Oni  najavljuju da će pojačati koordinaciju, posebice u pripremanju postupnog ukidanja ograničenja i povratka normalnih putovanja, uključujući i prekogranični turizam, kada to epidemiološka situacija dopusti.

Europska komisija je pozvana da pripremi prijedlog preporuka za zajednički okvir za brze antigenske testove i uzajamno priznavanje rezultata tih testova, prenosi Hina.

U zaključcima se navodi da "cijepljenje treba tretirati kao globalno javno dobro" i da će  Unija nastaviti s naporima da se osigura cjepivo u cijelom svijetu po prihvatljivim i dostupnim cijenama.

Rasprava o koordinaciji borbe protiv koronavirusa bila je prva tema dvodnevnog sastanka na vrhu čelnika EU-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close