Grickajte ga

Celer potiče mršavljenje i djeluje smirujuće na živčani sustav

Celer ima protuupalno djelovanje kod bolesti grla, otklanja loš zadah, a u proljeće je moćno oružje protiv proljetnog umora.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 11. 2019. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pun je vode, minerala i vitamina te vlakana, ali ima malo kalorija. Celer potiče probavu i odličan je sastojak svake zdrave i uravnotežene prehrane. Ujedno djeluje blago i smirujuće.

Ljekovitost celera (Apium graveolens) poznavali su još stari Grci i Rimljani koji su vjerovali i u njegova afrodizijačka svojstva. Grickanje celera između obroka potiče mršavljenje, a ujedno će vas smiriti ako ste pod stresom zahvaljujući magneziju i eteričnim uljima iz celera koji umiruju živčani sustav. Celer također sadrži sastojke koji smanjuju loš kolesterol u organizmu i time ujedno utječe na smanjenje previsokog krvnog tlaka. Bogat je vitaminom A, magnezijem, natrijem, vitaminom K.

Čaj se priprema od četrdesetak grama celerova lišća koje se prokuha u litri vode nekoliko minuta pa ostavi poklopljeno dok se ne ohladi. Procijedi se i pije nekoliko puta dnevno tijekom nekoliko tjedana, ovisno o tegobama koje se liječe. U narodnoj medicini poznati su bomboni koji se pripremaju od gusto ukuhanog korijena celera kojem se dodaje šećer. To je neka verzija domaćih pastila za cuclanje protiv kašlja i nadraženog grla. Celer ima protuupalno djelovanje kod bolesti grla, otklanja loš zadah, a u proljeće je moćno oružje protiv proljetnog umora. Istraživanja su pokazala da celer sadrži i znatne količine kumarina koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala i potiče aktivnost bijelih krvnih stanica, čime pojačava imunitet organizma.

Kura protiv kamenaca

Zahvaljujući diuretičkim svojstvima, celer se preporučuje ljudima koji imaju mokraćne ili žučne kamence. Kako bi postigli željeni učinak, uzmite korijen celera i naribajte ga te mu dodajte naribanu jabuku. Sastojke dobro izmiješajte i uzimajte po žličicu nekoliko puta dnevno. Kako bi vam smjesa bila ukusnija, možete dodati žlicu meda, šećera ili samljevenih orašastih plodova.

Čaj za iskašljavanje
Za pripremu čaja potrebno je 50 grama svježeg ili 30 grama osušenog korijena celera i litra vode. Prokuhajte vodu i prelijte preko celera, ostavite da stoji poklopljeno, a kad se ohladi, procijedite. Pijte nekoliko puta na dan po šalicu čaja kako bi ublažili iritaciju dišnih organa kod napada astme ili bronhitisa, piše 24sata.

Sok protiv kolesterola

Uz pomoć sokovnika napravite svježi sok od 250 grama korijena celera, njegovih stabljika i dodajte malo lišća, ali oprezno s njim jer će sok inače biti pregorak. Sok možete piti ili ga koristiti za ispiranje usta i grla ako ste promukli ili prehlađeni. Napitak se koristi u ranoj fazi liječenja reumatizma, gihta ili kod reguliranja menstrualnog ciklusa. Kod smanjenja kolesterola treba biti uporan i piti sok redovito dva mjeseca.

Doručak za snižavanje šećera

Uzmite nekoliko stabljika celera s lišćem i pola litre kiselog mlijeka, jogurta ili kefira. Isjeckajte celer na sitno i pomiješajte s odabranim fermentiranim mliječnim proizvodom. Uzmite nekoliko žlica ovog pripravka svako jutro prije doručka tijekom više mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close