Stigma

Caritas izdao publikacije povodom Svjetskog dana osoba s Alzheimerom

Osobe oboljele od demencije, smatraju, bivaju stigmatiziranim u društvu.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 09. 2020. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Caritas Banja Luka i Caritas Mostar su u povodu Svjetskog dana osoba s Alzheimerom tiskali tri savjetnika na temu 'Što je to demencija', 'Komunikacija i prevencija' i 'Praktični savjeti za svakodnevni život'.

Uz savjetnike, tiskani su plakati s porukama koje povezuju demenciju i neotuđiva ljudska prava kao što su dostojanstven život, društvena uključenost i poštovanje, priopćeno je u ponedjeljak iz Caritasa.

Caritas projektom 'Ne zaboravi', navode, želi podići javnu svijest o ovoj teškoj bolesti i boriti se protiv stigmatizacije osoba s demencijom i njihove rodbine.

''Želimo senzibilizirati i obuhvatiti što veći broj ljudi te su plakati i savjetnici distribuirani u bolnice, domove zdravlja, centre za socijalnu skrb i župe. U Caritasovim staračkim domovima 'Ivan Pavao II.' u Banja Luci i 'Betanija' u Čapljini organizirani su informativni štandovi, a tijekom rujna provode se kreativne radionice u kojima su glavni akteri upravo osobe s demencijom'', poručuju organizatori akcije.

Ni u ovome mjesecu, dodaju, nije izostala prilagodna stambenih prostora osobama s demencijom slabijeg imovinskog stanja.

Osobe oboljele od demencije, smatraju, bivaju stigmatiziranim u društvu.

''Možemo primijetiti da se u javnosti sam pojam demencija češće spominje nego prije, međutim osobe s demencijom i njihovi članovi obitelji i dalje su suočeni s različitim oblicima stigmatizacije. Iz straha od stigmatizacije, koja je često povezana a patnjom, zanemarivanjem i ranim gubitkom neovisnosti, oboljela osoba i/ili njihovi srodnici često izbjegavaju tražiti pomoć kako bi se postavila rana dijagnoza'', kažu iz Caritasa.

Jedna od široko rasprostranjenih zabluda, navode, nažalost čak i među nekim liječnicima, jeste mišljenje, kako je Alzheimerova bolest sastavni dio normalnog starenja. Druga česta predrasuda jeste da osoba s demencijom nije svjesna svog okruženja ili svjesna o vlastitoj kvaliteti života/, te ne može osjetiti radost, i tako dalje.

''Mi iz našeg svakodnevnog rada s osobama s demencijom, možemo potvrditi suprotno, a navedene zablude proizlaze najvećim dijelom iz neznanja i neinformiranosti A što može svatko od nas učiniti: možemo se prije svega informirati o bolesti demencije'', poručuju.

''Danas, na svjetski dan Alzheimerove bolesti, uzmimo si malo vremena kako bi saznali nešto više o demenciji, pročitali neku životnu priču oboljelih i njihovih članova obitelji, njihova iskustva s kojima se isti suočavaju u društvu. Kao što je već spomenuto, predrasude proizlaze najvećim dijelom iz neznanja, zbog toga je od izuzetnog značaja informiranost i stručna edukacija, i to ne samo liječnika, zdravstvenih i socijalnih radnika, članova obitelji, ... nego i drugih profesija'', rekli su iz Caritasa.

Kopirati
Drag cursor here to close