Skrb za korisnike

Čapljina: Betanija otvorila vrata povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti

Zainteresirane obitelji mogle su tako od stručnog osoblja dobiti sve potrebne informacije o načinu prijave potencijalnih korisnika i planiranim uslugama koje će pružati u poludnevnom boravku.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 09. 2019. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan organizirali su u Čapljini Dan otvorenih vrata u Dnevnom centru za osobe s demencijom u sklopu Doma za stare i iznemogle osobe ''Betanija''.

Zainteresirane obitelji mogle su tako od stručnog osoblja dobiti sve potrebne informacije o načinu prijave potencijalnih korisnika i planiranim uslugama koje će pružati u poludnevnom boravku.

''Mi ovim centrom želimo dati nešto novo obiteljima koje imaju osobu oboljele od demenecije, jer sm već dva mjeseca počeli s pružanjem usluga na odjelu koji prima osobe s demencijom, gdje imamo 10 osoba. Cilj je da se taj odjel potpuno napuni, kada ćemo imati 20 korisnika. Ovdje ćemo imati 4-5 korisnika tri puta tjedno, u koji će obitelji dovoditi osobe na radno-okupacijske terapije, a koje će biti pod okom stručnih osoba'', rekao je za Bljesak.info Ante Bender, ravnatelj čapljinske ''Betanije''.

Predstavnici Caritasa Mostar održali su sastanak s voditeljima staračkih domova “Tomislavgrad” i “Ravno” koji su partneri u projektu ''Ne zaboravi'', prilikom kojih su prezentirane aktivnosti izvršene u prvoj godini projekta.

Caritas Mostar u sklopu ovoga projekta od 1. listopada u Čapljini i Mostaru počinje s pružanjem usluga dnevnog centra za osobe s demencijom čime se pokušava pomoći ovoj populaciji, ali i članovima njihovih obitelji koji su najčešće prepušteni sami sebi.

Pomoću istog Projekta, u novom krilu doma ''Betanija'' je otvoren odjel za osobe s demencijom s kapacitetom od 20 kreveta. Polovici smještenih osoba službeno je dijagnosticiran Alzheimer, a najmlađi pacijent ima manje od 50 godina.

Cilj projekta “Ne zaboravi” je poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima do sada nije bilo konkretnih usluga za ovu populaciju.

Projekt se provodi od listopada prošle godine, a završit će na jesen 2021. Donatori su Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije.

Kopirati
Drag cursor here to close