Bungur: Istraživanje i zaključke o cjepivu protiv korone prepustiti struci
Prim. dr. Alma Bungur

Bungur: Istraživanje i zaključke o cjepivu protiv korone prepustiti struci

Lifestyle / Zdravlje | 09. 12. 2020. u 15:00 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo svakodnevno prati određene parametre i na osnovu toga procjenjuje epidemiološku situaciju te donosi nove ili korigira već postojeće mjere.

Po riječima specijalistice epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prim. dr. Alme Bungur trenutno, epidemiološka situacija pokazuje blagu tendenciju smirivanja.

To je, kaže, rezultat i protuepidemijskih mjera koje su na snazi, ali i odgovornog ponašanja većine stanovništva Kantona Sarajevo.

- Međutim, to nikako ne znači da je došlo vrijeme za opuštanje. Naprotiv, mjere i dalje treba ozbiljno shvatiti i primjenjivati te zajedničkim snagama pokušati dobiti bitku protiv COVID-19 - naglasila je u razgovoru za Fenu.

Primarijus dr Bungur podsjeća da je infekcija SARSCoV 2 na početku bila velika nepoznanica, ne samo za naše okruženje, nego i za regiju, Europu, pa i cijeli svijet.

- Vremenom su se stekla određena znanja i iskustva, a borba je postala učinkovitija, ali još postoje nepoznanice kad je u pitanju infekcija, klinička slika, posljedice i imunitet - kazala je.

Virus je detektiran početkom godine i sva istraživanja, pa i ona vezana za imunitet, mogu se referirati na taj period.

Na pitanje ima li klinička slika oboljelih veze sa imunitetom, prim. dr. Bungur ističe da intenzitet kliničke slike izazvane bilo kojim uzročnikom zavisi od mnogih, kompliciranih faktora ljudskog organizma, između ostalih i od imuniteta.

Za asimptomatske slučajeve kaže da predstavljaju izvor zaraze za svoju okolinu te to uvijek treba imati na umu.

- Slijedom toga su nastale preporuke da se nosi zaštitna oprema, poštuje fizička distanca, izbjegava nepotrebno okupljanje. Tome, naravno, treba dodati jačanje imuniteta i zdravi stil življenja, ne samo u slučaju infekcije od SARSCoV 2 nego i svih ostalih infektivnih oboljenja - naglasila je.

Kako epidemiologinja Bungur naglašava u razgovoru za Fenu, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izradio je, prateći epidemiološku situaciju i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 'Smjernice za testiranje' i proslijedio ih svim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

- U dokumentu su navedeni načini, dinamika i razlog testiranja, kao i rizične grupe za testiranje. Zlatni standard za testiranje je PCR, ali potrebu i dinamiku testiranja određuje nadležni liječnik čija je to struka - naglasila je.

Upitana za mišljenje u vezi cjepiva protiv virusa korona, epidemiologinja Bungur kaže da odgovorima u vezi sa tim ne treba kalkulirati.

- Cijepljenje je tek krenulo u pojedinim državama i prate se iskustva nakon primjene. Istraživanje i zaključke, u svakom slučaju, treba prepustiti struci - naglasila je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS prim.dr. Bungur.

Kopirati
Drag cursor here to close