Neobjašnjiv fenomen

Broj umrlih od raka u SAD-u nastavlja padati

Lifestyle / Zdravlje | 08. 01. 2013. u 15:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj umrlih od raka u SAD-u nastavlja padati po godišnjoj stopi od 1,5 posto, pokazalo je američko istraživanje u kojem se ističe da je sada izazov održati te rezultate s obzirom na to da je stanovništvo sve starije i deblje, što povećava rizike razvoja raka.

- Postignut je očigledni napredak, kaže Otis Brawley iz Američkog društva za borbu protiv raka koje je sudjelovalo u izradi godišnjeg izviještaja.

- Loša prehrana, fizička neaktivnost i pretilost zajedno snažno vuku na drugu stranu i poništavaju postignuto smanjenje stope smrtnosti od raka, kaže Brawley koji upozorava da bi tijekom sljedećeg desetljeća taj trojac mogao nadmašiti pušenje kao vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u.

Sveukupno stopa smrtnosti od raka počela se polako smanjivati u 90-im godinama i taj se trend održava. Među muškarcima stopa smrtnosti od raka padala je 1,8 posto godišnje između 2000. i 2009 te 1,4 posto među ženama u istom razdoblju.

Taj pad pripisuje se postignućima u borbi protiv najčešćih vrsta karcinoma poput raka pluća, rektuma i debelog crijeva, dojke i prostate.

Još uvijek raste stopa smrtnosti od karcinoma poput raka jetre, gušterače te kod muškaraca od najopasnijeg oblika raka kože melanoma.

U porastu su, kod oba spola, oralni i analni karcinomi izazvani ljudskim papiloma virusom koji se prenosi spolnim odnosima.

Među djecom sveukupna stopa smrtnosti pada 1,8 posto godišnje no broj novooboljelih nastavlja rasti po stopi od oko 0,7 posto godišnje.

Stručnjaci za taj fenomen nemaju objašnjenja, ali misle da bi se, paradoksalno, moglo raditi o tome da je zdravstvena zaštita sve pristupačnija.

Kopirati
Drag cursor here to close