Sezona gripe

Broj oboljelih od gripe trebao bi se smanjiti

''Postoji vjerojatnost da gripa jenjava, što je ujedno i logičan slijed jer ulazimo u ožujak, dok s druge strane postoji mogućnost da se javlja drugi val gripe koji dominira'', kaže dr. Jurica Arapović.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 03. 2018. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici i dalje svakodnevno pregledaju stotine pacijenata koji im se javljaju sa simptomima sličnima gripi. Različiti su tipovi gripe koji vladaju u BiH, a osim što je veliki broj oboljelih, svakim danom sve je više onih koji gube bitku s tom “bezazlenom” bolešću.

Kako ova vrsta oboljenja još uvijek ne jenjava, potvrdili su iz sarajevske, tuzlanske i mostarske bolnice u kojima još uvijek vladaju zabrane posjeta iz preventivnih epidemioloških razloga kako bi se spriječilo širenje virusa i zaraza.

Samo u proteklih nekoliko dana u tuzlanskom UKC-u šest osoba preminulo je uslijed prisutnosti virusa gripe tipa A ili B, dok je kod jedne pacijentice iz Banovića bio izoliran virus H1N1, što je potvrđeno za Tuzlanski.ba iz epidemiološkoga centra u Tuzli.

''Prema podacima ZZJZ-a, najveći broj umrlih imao je već neko kronično oboljenje. Uglavnom su to oni koji nisu cijepljeni. Ovu sezonu karakteriziraju široka rasprostranjenost i srednji intenzitet gripe'', navode iz ZZJZ-a FBiH.

Večernji list provjerio je i kakva je sad situacija kada je riječ o broju oboljelih u Mostaru, je li ih više ili manje u odnosu na prethodno razdoblje te kada se može očekivati povlačenje gripe.

''Nešto je manji broj oboljelih u odnosu na ranije, no ipak smo prije dva dana primili jednog novooboljeloga. Ovdje kod nas cirkulira tip A, no u ostatku BiH prisutan je i tip B. Inače, prethodnih godina zabilježeno je da se tip B pojavljuje do 20 posto, no ove godine prisutan je čak 80 posto'', kazao je dr. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar. 

Kaže da za smenjenje broja oboljelih postoje dvije mogućnosti.

''Postoji vjerojatnost da gripa jenjava, što je ujedno i logičan slijed jer ulazimo u ožujak, dok s druge strane postoji mogućnost da se javlja drugi val gripe koji dominira, a to je tip A. Ostaje za vidjeti što će se dogoditi, a na svima nama je zaštititi se koliko možemo'', prokomentirao je za Večernjak dr. Arapović.

Kad je pak riječ o zaštiti od gripe, stručnjaci navode da nije nikakva tajna da su jedan od uzročnika svih oblika gripe i prehlada bacili, a redovitim pranjem ruku znatno se smanjuju izgledi za unos štetnih bacila u tijelo.

Ističu da je potrebno unositi vitaminsku hranu jer energija koju će naše tijelo dobiti hranom pomoći će mu brže se oporaviti i ponovno izgraditi imunitet narušen bolešću.

Kako je i ove godine gripa prouzročila probleme, potvrđuju podaci ZZJZ-a FBiH, prema čijim su pokazateljima prijavljene 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi, od kojih je 9 preminulo. 

Kopirati
Drag cursor here to close