Euforija

Britanci se konačno mogu ponovno grliti i partijati

Većina Britanaca moći će se ponovno grliti, iako oprezno, piti u pubovima, jesti u restoranima i otići u kino nakon niza ‘lockdowna’ i najstrožih ograničenja u mirnodopskoj povijesti zemlje.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2021. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijatelji će se grliti i nazdravljati kriglama piva, a britanska ekonomija će se otvoriti u ponedjeljak, dajući 65 milijuna stanovnika osjećaj slobode nakon četveromjesečnog zatvaranja zbog epidemije covida-19.

Većina Britanaca moći će se ponovno grliti, iako oprezno, piti u pubovima, jesti u restoranima i otići u kino nakon niza ‘lockdowna’ i najstrožih ograničenja u mirnodopskoj povijesti zemlje.

Euforija

“Zagrlit ću se sa svima koje vidim, neću skidati ruke s njih”, rekla je glumica Joanna Lumley listu Telegraph.

No, uz euforiju potreban je i oprez. Premijer Boris Johnson savjetovao je ljudima da budu oprezni i upozorio da bi se, pojavi li se u zemlji indijska varijanta koronavirusa, potpuno otvaranje u lipnju moglo odgoditi.

Od ponedjeljka će se u Britaniji na otvorenom moći okupljati do 30 ljudi, dvije obitelji družiti u zatvorenim prostorima, kafići, pubovi i restorani otvorit će unutarnje prostore, a štićenici domova za starije osobe moći će primiti petero gostiju. Zaštitne maske u školama više nisu obvezne.

Ukinuta i zabrana putovanja

Ukinuta je i zabrana putovanja u inozemstvo. “Ja sam Amerikanka, djeca su mi Amerikanci, suprug Britanac i živimo u Britaniji. Predivno je što danas ponovno možemo putovati”, rekla je Julie (42) koja je s aerodroma Heathrowa odjetjela za Austin u Texasu.

Iako se mjere donekle razlikuju u četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva, ograničenja su u ponedjeljak ublažena u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, a nešto kasnije relaksirat će se i u Sjevernoj Irskoj.

U Britaniji je s covidom-19 umrlo 127.679 ljudi, najviše u Europi i na petom mjestu u svijetu nakon SAD-a, Brazila, Indije i Meksika, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins.

Britansko gospodarstvo je prošle godine doživjelo najveći pad u posljednja tri stoljeća, a vlada je upumpala stotine milijardi funti da bi spasila tvrtke i radna mjesta, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close