Socijalno-ekonomski problem

Bolesti ovisnosti - kako ih prepoznati?

Bolesti ovisnosti nisu samo zdravstveni, nego socijalni i ekonomski problem
Lifestyle / Zdravlje | 09. 07. 2021. u 09:17 Bljesak.info
Bolesti ovisnosti nisu samo zdravstveni, nego socijalni i ekonomski problem

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenjenje ovisnosti Mostar kroz kratke video priloge sa svojim stručnim timom liječnika, tehničara i socijalne radnice želi ukazati na sve veći problem s kojim se suočava naše društvo- bolesti ovisnosti i važnost prevencije.

Bolesti ovisnosti predstavljaju značajan problem koji, osim posljedica po zdravlje pojedinca, dovode i do brojnih socijalnih problema i ekonomskih gubitaka.

Rizična ponašanja

''Socijalni problemi do kojih dovodi ovisnost su da osoba koja je ovisna uopće ne funkcionira u svojoj obitelji, radnom mjestu, zajednici, kao i školi, ukoliko se radi o učeniku. Droga se, nažalost, sve više uvlači i u školsku populaciju'', kazala je Milena Latinčić, socijalna radnica u Centru.

Bolesti ovisnosti rezultiraju mnogim rizičnim ponašanjima, koji utječu na socijalni, psihički i zdravstveni život pacijenta

''Ako se radi o adolescentima, bježanje iz škole je svakako jedan od oblika rizičnih ponašanja. Znaju biti jako agresivni, skloni baviti se visokorizičnim sportovima, biti nasilni u obitelji, a također imaju i seksualno rizično ponašanje, često mijenjajući partnere i obolijevajući od hepatitisa'', kazala je liječnica u Centru, Gorjana Smiljanić, dr.med.

U prevenciji ovisnosti vrlo važnu ulogu ima socijalni radnik.

Prevencija

''Kako osoba sutra ne bi bila korisnik naših usluga, moramo pravilno odraditi prevenciju. U Centru je radimo u suradnji sa školama. Naš stručni tim povremeno odlazi u osnovne i srednje škole, gdje razgovaramo sa učenicima, organiziramo radionice gdje ih učimo zdravim stilovima života'', pojasnila je Latinčić.

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar nudi i usluge testiranja urina na pojavu psihoaktivnih tvari poput marihuane, heroina, ecstasyija, kokaina, diazepama.

Osim pacijenata koji se redovito testiraju u sklopu liječenja, testiraju se klijenti na osobni zahtjev za potrebe zapošljavanja, poduzeća, socijalne službe u rješavanju bračnih i obiteljskih sporova, dobivanja vize za putovanje u inozemstvo.

Medicinski tehničari godišnje izvedu više od šest tisuća testiranja, što je jamstvo kvalitete i profesionalnosti.

U diskretnom okruženju se izdaje i pisana potvrda o rezultatima testiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close