Bolest hara regijom

Bolest Zapadnog Nila: U Srbiji umrle još četiri, a u Hrvatskoj se pet osoba bori za život

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 09. 2018. u 16:31 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet osoba oboljelih od bolesti Zapadnog Nila bori se za život u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" - njihovo je zdravstveno stanje neizvjesno, prikopčani su na aparate za disanje i nalaze se u dubokoj komi, potvrdio je u utorak Marko Kutleša iz Zavoda za intenzivnu medicinu i infektologiju.  

Bolest Zapadnog Nila prenose komarci, a od pojave prvih oboljelih početkom srpnja do 10. rujna bolest je laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Najveći broj osoba (35) zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji (14 oboljelih) te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (9).

Slučajevi bolesti potvrđeni su i u Vukovarsko-srijemskoj (3), Varaždinskoj (3), Brodsko-posavskoj (2), Koprivničko-križevačkoj (2), Karlovačkoj (1), Međimurskoj (1), Požeško-slavonskoj (1), Istarskoj (1) i Šibensko-kninskoj županiji (1).

Dvoje oboljelih zaraženo je izvan Hrvatske, dok se kod još dvoje ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaraze, javlja Hina.  

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. rujna na području Europe zabilježeno je ukupno 1112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumunjskoj (117).

Od bolesti Zapadnog Nila u tom je razdoblju umrla 71 osoba.

U Srbiji umrle još četiri oboljele osobe

U posljednjih tjedan dana u Srbiji su od bolesti Zapadnog Nila umrle još četiri osobe, priopćio je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

U ovoj je godini od bolesti Zapadnog Nila u Srbiji oboljelo 286 osoba, dok je 29 umrlo, pišu beogradski mediji, a prenosi Fena.

Bolest Zapadnog Nila prvi put je registrirana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljena su 574 slučaja bolesti, a umrla je 61 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close