Akcija darivanja krvi

Mostar: Bolesnici ne smiju biti u strahu hoće li biti krvi ili neće

Promociji važnosti dobrovoljnog darivanja krvi priključio se poznati sportaš – boksač Damir Beljo, koji je po prvi put darovao krv.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 12. 2018. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za brzo i sigurno liječenje pojedinih bolesnika, nerijetko je potrebno posjedovati dovoljne količine krvi u rezervi. Rezerve se stvaraju zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima krvi, ali i redovitim organiziranjem akcija darivanja. Jedna takva priređena je danas u Transfuzijskom centru SKB Mostar u suradnji s Udrugom Bonum Vitae.

 Promociji važnosti dobrovoljnog darivanja krvi priključio se poznati sportaš – boksač Damir Beljo, koji je po prvi put darovao krv. Beljo je zahvalio osoblju odjela na susretljivosti te pozvao sve koji su u mogućnosti da dođu na transfuziologiju i daruju krv jer kako je kazao „to nešto naše malo nekome može spasiti život“.

Foto: PR / Krv je darovao i Damir Beljo

Mario Marić, također sportaš i član Udruge specijalne policije HR HB sa svojim kolegama podržao je ovu akciju. Njemu je to bilo 45 darivanje krvi. „Krv dajem da nekom pomognem kad već mogu, a dajem i radi sebe jer bolje se osjećam“, ističe Marić.

„Dosada sam 40 puta darovao krv. Dolazim kao dobrovoljni davatelj iz dva razloga, prvi je što to pomaže tijelu da se obnavlja, potiče tijelo da stvara nove stanice, novu - svježu krv, druga stvar je što se osjećam dobro kao čovjek jer znam da sam nekome pomogao, možda čak spasio život i to je nešto što čovjeka ispunja, ta krv ide nekome koga neću nikada upoznati, ali ja se osjećam zbog toga odlično, ostvareno. Da sam samo to učinio u životu već bi bilo dovoljno“, kazao je Dragan Matijević konzul savjetnik iz Generalnog konzulata RH u Mostaru.

Foto: PR / Mario Marić je krv darovao 45 puta

Pročelnica Transfuzijskog centra Mostar prim. dr. Jadranka Knežević izražava zadovoljstvo jer se ljudi odazivaju, a oni rade najplemenitiji i najhumaniji posao. No, još uvijek se mora zvati obiteljske davatelje.

„To darivanje na slučaj za nekog poznatog je jedan od velikih motiva, a želja nam je da svi bolesnici budu naša briga. Bolesnici ne smiju biti u strahu hoće li biti krvi ili neće“, kazala nam je dr. Knežević naglašavajući kako se nikada nije dogodilo da pacijent u potrebi nije dobio krv.

Prema riječima dr. Knežević: „Darivati krv je važno da bismo mogli nekoga drugoga liječiti, jer je to potvrda da smo tog trenutka zdrav čovjek. Darivatelju krvi to ne smeta, tu količinu krvi naš organizam jako brzo nadoknadi“.

U 2018. godini prikupljeno je 11 500 doza krvi. Organizatori današnje akcije „Daruj krv, spasi život!“ nadaju se kako će ova brojka rasti u predstojećoj godini, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close