Dijalizirani i transplatirani

Bolesnici će prosvjedom tražiti održavanje hitne sjednice Vlade FBiH

Vlada se traži i da sa ravnateljem kliničkog centra u Mostaru sagleda mogućnost eksplantacije i transplantacije organa.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 10. 2019. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dijalizirani i transpalatirani bolesnici održat će u srijedu mirni prosvjed ispred sveučilišnog kliničkog centra Sarajevo (KCUS), gdje od Vlade Federacije traže sazivanje izvanredne sjednice sa jedinom točkom dnevnog reda – dijaliza i transplatacija u FBiH.

Od Vlade FBiH traže da naredi Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da obnovi rad na transplantaciji organa, a UKC Tuzla da naredi povećanje  broj transplantacija.

Vlada se traži i da sa ravnateljem kliničkog centra u Mostaru sagleda mogućnost eksplantacije i transplantacije organa.

Za provođenje ovog zahtjeva odgovorni su, navode, Vlada F BiH, Ministarstvo zdravstva FBiH i ravnatelji kliničkih centara.

Od ravnatelja kliničkih centara, kao i ravnatelja drugih bolnica u kojima su imenovani transplantacijsko-eksplantacijski koordinatori, da istima narede da svoj posao obavljaju predano i ozbiljno.

''Ukoliko se to ne dogodi zahtijevamo smjenu Federalnog ministra zdravstva, ravnatelja kliničkih  centara i svih koordinatora za transplantaciju organa u FBiH'', navode organizatori prosvjede u zahtjevima.

Traži se i poboljšanje uvjeta na hemodijalizama i zamjenu svih dotrajalih aparata u svim dijaliznim centrima u FBiH.

''Tražimo da Vlada FBiH  izvršiti pritisak na osnivače dijaliznih centara i pomogne oko zanavljanja aparata na dijalizi od kojih 75 % ne zadovoljavaju kriterije za upotrebu, te povećati broj stručnog kadra u HD centrima'', tvrde oboljeli.

Od Vlade Federacije i Federalnog ministarstva zdravstva zahtjeva se povećanje količine lijekova sa esencijalne liste za dijalizne pacijente te uvrštavanje na esencijalnu listu lijeka Mimpara.

Pacijenti ispaštaju i zbog, kako navode, zakona o javnim nabavkama.

''Tražimo da se kod javnih nabavki ne mijenja imunosupresivna terapija transplantiranim pacijentima kod kojih se prema dotadašnjim nalazima pokazala kao odgovarajuća. Ako je potrebno, izmijeniti  Zakon o javnim nabavkama kada je imunosupresivna terapija u pitanju'', stoji u priopćenju.

Za sve zahtjeve, bolesnici traže imena i prezimena odgovornih osoba za neprovođenje, a krajnji rok za rješavanje njihovog problema je 60 dana, priopćeno je iz udruge dijalniznih i transplatiranih bolesnika FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close