Savjeti

Biljna terapija i rak

Portugalska kirurginja i profesorica Maria Joao Cardoso tvrdi da nema dovoljno dokaza o tomu da biljna terapija ili biljne kreme uistinu "djeluju". Postoje li bilo kakve nedoumice kada je posrijedi njihova upotreba, bolje ih je ne uzimati...
Lifestyle / Zdravlje | 19. 11. 2019. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oboljeli od raka svoje bi liječnike trebali obavijestiti u slučaju ako uzimaju biljne pripravke jer neki njihovi sastojci mogu smanjiti djelovanje terapije, podaci su izneseni na petoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv raka dojke, piše Hina.

Tablete češnjaka, đumbira ili ginko pilule mogu usporiti zarastanje rana koje nastanu kao posljedica liječenja raka dojke, piše BBC.

Portugalska kirurginja i profesorica Maria Joao Cardoso tvrdi da nema dovoljno dokaza o tomu da biljna terapija ili biljne kreme uistinu "djeluju". Postoje li bilo kakve nedoumice kada je posrijedi njihova upotreba, bolje ih je ne uzimati, smatra Cardoso.

"Liječnici bi trebali biti angažiraniji kada pacijentima postavljaju pitanja o tomu kakve dodatne pripravke uzimaju u sklopu terapije liječenja raka", rekla je Cardoso, glavna kirurginja u lisabonskom Centru za liječenje karcinoma Champalimaud te dodala kako je vrlo važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu, prije uzimanja dodatne terapije konzultiraju s liječnikom.

Kod svake pete osobe koja boluje od raka dojke razviju se i rane na koži, što se kod drugih oblika raka događa rjeđe.

Brojni pripravci na bazi biljaka mogu utjecati na učinkovitost hormonske terapije ili kemoterapije, a zbog nekih se krv zgrušava sporije, što može rezultirati sporijim zarastanjem rane.

Prof. Cardoso navela je kao primjer nekoliko biljaka čiji pripravci mogu kod pojedinih pacijenata utjecati na zgrušavanje krvi, a to su češnjak, ginko, ginseng, kineski androfagis, povratić, glog, divlji kesten i kurkuma.

Profesorica kaže da ne iznenađuje to što pacijenti i članovi njihovih obitelji traže i alternativne načine liječenja, no ističe kako bi pritom trebalo znati da "neki biljni pripravci čine više štete nego što koriste".

Podsjeća na glavni cilj medicine: Ne činiti štetu.

Na britanskoj internetskoj stranici Cancer Research UK stoji da neki dodatni lijekovi mogu smanjiti učinkovitost medicinske terapije te se ističe kako je, za vrijeme liječenja važno izbjegavati i neke vrste hrane i pića, poput naranača i grejpfruta jer mogu utjecati na način na koji organizam apsorbira lijekove.

Cancer Research UK podsjeća pacijente da je iznimno važno 'prijaviti' liječniku ako pacijent razmišlja o bilo kakvoj dodatnoj terapiji koja se bazira na prirodnim pripravcima. Svakako to treba učiniti ako je pacijent usred terapije liječenja karcinoma.

Profesorica Cardoso je u izlaganju na konferenciji kazala da je dodatna terapija koja uključuje jogu, reiki i akupunkturu dobra te da ima pozitivan utjecaj na kvalitetu pacijentova življenja.

Kopirati
Drag cursor here to close