Stižu cjepiva

BiH ubrzano nabavlja cjepivo, no zanimanje za cijepljenje slabi

Od početka godine BiH je imala znatnih poteškoća u nabavi cjepiva jer su isporuke naručene kroz COVAX kasnile pa se to pokušalo premostiti donacijama.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 08. 2021. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosnu i Hercegovinu u četvrtak je stiglo 100.000 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva nabavljenog putem mehanizma COVAX, a dan ranije kroz sustav pomoći Europske unije primljeno je dodatnih 214.000 doza tog cjepiva protiv covida koje i dalje preferira najveći broj zainteresiranih za cijepljenje.

Kroz mehanizam EU4Health u BiH je isporučeno nešto više od 1,3 milijuna doza različitih vrsta cjepiva pri čemu su pojedinačno najviše doprinijele Austrija s pola milijuna doza, Mađarska koja je osigurala 200 tisuća doza te Hrvatska koja je za BiH izdvojila 170 tisuća doza AstraZenece.

EU je za BiH do sada osigurala ukupno 95 milijuna eura bespovratnih sredstava kao pomoć u borbi protiv covida-19.

Osim 13,7 milijuna eura iz granta EU4Health, EU je osigurala 7,76 milijuna za pokrivanje medicinskih potreba, a 73,5 milijuna eura je izdvojeno za potporu društveno-ekonomskom oporavku.

Dodatnih 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći na raspolaganju je BiH u vidu povoljnih kredita.

Od početka godine BiH je imala znatnih poteškoća u nabavi cjepiva jer su isporuke naručene kroz COVAX kasnile pa se to pokušalo premostiti donacijama.

Do sada je BiH uspjela kupiti ili nabaviti putem donacija nešto više od 2,9 milijuna doza cjepiva nastojeći nadoknaditi zaostatak u procjepljivanju stanovništva kojemu sada prijeti četvrti val pandemije.

Unatoč činjenici da se dnevni broj novozaraženih od početka kolovoza stalno povećava još uvijek je malo zanimanje za cijepljenje.

Prema dostupnim informacijama koje prikuplja Ministarstvo civilnih poslova BiH, BiH je među najgorima u regiji po procijepljenosti jer je s obje doze do sada cijepljeno manje od 10 posto stanovnika.

I u BiH su razlozi za to slični kao i u drugim državama, a infektolog Ednan Drljević, član kriznog stožera Sarajevske županije, podsjeća da je u pitanju nepovjerljivost prema cjepivu, širenje teorija urote ili naprosto biranje odnosno čekanje nekog "boljeg" cjepiva.

Razočarano ističe da su stanovnici BiH površno informirani o pozitivnim efektima cjepiva te da ne vjeruju struci.

"Ispada da treba jedna medijska osoba poput Novaka Đokovića ili Jelene Karleuše izaći i kazati im da se cijepe i oni to onda i urade bez obzira na to što struka mjesecima govori kako je cjepivo jedini vid zaštite", kazao je Drljević, a citiraju ga "Nezavisne novine".

Kopirati
Drag cursor here to close