Plan

U RS-u cjepiva prvi primaju medicinari koji rade s COVID pacijentima

Zeljković je istaknuo da se očekuje da će kroz GAVI entiteti RS i Federacija BiH dobiti po par tisuća doza, koje će se u RS-u odmah distribuirati na terenu.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 01. 2021. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Cijepljenje

U Republici Srpskoj prvi će cjepiva primiti zdravstveni radnici koji rade s COVID pacijentima na sekundarnoj razini, a prema riječima predstavnika Instituta za javno zdravstvo RS sačinjen je plan cijepljenja prema kojem su, u skladu s količinama cjepiva koje stignu, prioritetne grupe zdravstveni radnici u sekundarnom i primarnoj razini te zaposleni i korisnici u staračkim domovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo, rekao je da su u toku razgovori o nabavci cjepiva iz Rusije, kao i o tome da li će u pitanju biti 200.000, 300.000 ili 400.000 doza.

Zeljković je istaknuo da se očekuje da će kroz GAVI entiteti RS i Federacija BiH dobiti po par tisuća doza, koje će se u RS-u odmah distribuirati na terenu.

Jela Aćimović, epidemiologinja u Institut, navela je da nakon cijepljenja prioritetnih kategorija, slijedi cijepljenje starijih od 65 godina, oko 125.000 osoba, a sljedeće su osobe s kroničnim oboljenjima koja su podloga za COVID-19. Naredna faza je radno sposobno stanovništvo s određenim prioritetima kao što je nastavno osoblje, zaposleni u vrtićima, policija...

Zeljković je rekao da će preko COVAX mehanizma prve količine biti manje i neće biti skladištene nego korištene odmah, a krajem siječnja očekuje se oprema, donacija UNICEF-a te će se moći skladištiti više desetina tisuća doza.

Kopirati
Drag cursor here to close