Brižni roditelji

BiH u rangu s Afrikom!

Prema posljednjim podacima UNICEF-a, od dječjih bolesti nije cijepljeno skoro tri tisuće mališana u BiH…
Lifestyle / Zdravlje | 27. 01. 2020. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina našla se u društvu srednjeafričkih država kad je riječ o broju cijepljene djece.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), od dječjih bolesti nije cijepljeno skoro tri tisuće mališana u BiH, što je u rangu s "boljim" prosjekom srednjeafričkih država i daleko najlošijim rezultatima u regiji Balkana, piše Dnevni avaz.

Stručnjaci navode da je do ovako poražavajućih rezultata došlo zbog različitih dezinformacija o cjepivima koje se mogu čuti u javnosti te da su zbog toga roditelji u dilemi cijepiti djecu ili ne. Ovo pozicioniranje napravljeno je s obzirom na broj stanovnika i udio necijepljene djece u zemlji cjepivom DTP1, koje uklanja opasnosti od obolijevanja od difterije, tetanusa i dječje paralize.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pojašnjavaju da višegodišnji pad pokrivenosti cjepivima iz obveznog programa predstavlja ozbiljnu prijetnju za ponovno javljanje cjepivom preventabilnih bolesti.

''Od 18 dostupnih cjepiva, u Federaciji se koristi 10, koja štite od deset veoma ozbiljnih zaraznih bolesti. U 2018. godini, drugom i trećom dozom cijepljeno je 2.734 djece starijih dobnih grupa. Cjepni obuhvat u primarnom cijepljenju s tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa i polimijelitisa (DTP-IPV) iznosio je 72,8 posto. Najniži obuhvati ovim cjepivom zabilježeni su u Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu'', pojašnjavaju iz Zavoda.

 


Pedijatrica Gordana Vuković ističe da je sramotno da smo u rangu s afričkim državama te da je situacija bila malo bolja tijekom 2019. godine.

''Samo je odjednom nastala fama da cijepljenje štete djeci. Kad su se pojavile morbile, onda je najednom bila navala. Žao mi je što se dešava da nekad nema dovoljno cjepiva. Nedavno nije bilo hepatitisa i pentakcina, sada su stigle, ali se to ne bi smjelo dešavati'', kaže Vuković te dodaje da mnogi daju sebi za pravo da pričaju o ovoj temi.

Prema broju necijepljene djece BiH se našla u društvu Mauritanije, Malija, Senegala, Benina i Kameruna.

Kopirati
Drag cursor here to close